Aplicaţia săptămânii: Acompli

30.08.2014
Aplicaţia săptămânii: Acompli

Platformă software: iOS (doar iPhone)

Utilizatorii telefoane mobile din ziua de azi sunt atraşi de reţelele de socializare, mesageria instantanee şi partajarea de imagini, însă puţini dintre ei mai ţin minte că email-ul a fost de fapt primul serviciu cu adevărat important care a beneficiat de apariţia conexiunilor de date şi a platformelor mobile puternice. Pentru cei care încă mai folosesc frecvent acest serviciu, o aplicaţie puternică precum Acompli pentru iOS este o soluţie atractivă deoarece aceasta integrează mai multe servicii decât produsele preinstalate ale sistemului de operare.

Ideea de la care au plecat producătorii Acompli este simplă: un client de email trebuie să integreze doar nu doar simplele opţiuni de mesagerie electronică, ci şi o agendă, un calendar şi o cale rapidă de acces la fişierele stocare în mesaje sau online. Rezultatul este un produs software bine construit care comasează în aceeaşi interfaţă toate serviciile pe care iOS le împrăştie în cadrul a cel puţin trei aplicaţii separate, si care adesea trebuie ajutate cu produse software separate.

Interfaţa aplicaţiei respectă standardul iOS 7 şi oferă un mediu grafic luminos cu butoane bine evidenţiate şi fonturi clare. Aplicaţia oferă un rând de butoane care permite saltul rapid între mail, calendar, fişiere şi agendă, iar meniul pentru setări este unul simplu care nu sperie utilizatorul cu opţiuni complexe neclare.

Secţiunea Mail este simplă, aceasta aducând însă câteva opţiuni interesante în plus. După configurarea conturilor Exchange, Outlook.com, iCloud, Yahoo sau Gmail, utilizatorul va beneficia de o interfaţă care oferă un Inbox unificat şi acces la toate directoarele fiecărui cont în parte. Aplicaţia permite filtrarea mesajelor după ataşament, marcaj sau starea citit/necitit, precum şi o funcţie de căutare care parcurge în mod implicit subiectul şi conţinutul mesajelor.

Aplicaţia oferă un interesant control prin gesturi prin care utilizatorul poate trimite în arhivă sau poate şterge un mesaj dintr-o singură mişcare, iar o apăsare lungă pe oricare dintre mesaje permite intrarea în modul de management, în care email-urile se pot marca, şterge sau arhiva în grup. Pentru fiecare cont de email în parte, utilizatorul poate alege sunete de avertizare şi notificările. În acest moment, singurul neajuns major este lipsa suportului pentru conturile POP3 sau IMAP, aplicaţia fiind limitată la serviciile menţionate în paragraful anterior.

Crearea unui mail oferă opţiuni directe nu doar pentru inserarea textului şi a ataşamentelor, ci şi pentru crearea unei înregistrări în calendar şi trimiterea automată a unor invitaţii sau pentru inserarea coordonatelor geografice şi a unei mici hărţi.

Secţiunea Calendar permite comasarea similară a calendarelor aferente fiecărui cont în parte, neexistând însă posibilitatea setării unui calendar dedicat separat. Aplicaţia pare gândită mai degrabă pentru cei care lucrează cu evenimente scurte de pe o zi pe alta, Acompli oferind doar un mod de vizualizare lunar. Această secţiune oferă o vizualizare rapidă a evenimentelor zilei şi un mod de vizualizare cronologic al tuturor evenimentelor salvate. La fel ca în cazul secţiunii Mail, utilizatorul poate alege notificările sonore şi vizuale pentru fiecare calendar în parte.

Cea de-a treia secţiune, Files, este mai puţin comună pentru un client de email. În această secţiune, utilizatorul poate vizualizare toate fişierele stocare sub formă de ataşamente în mesajele primite, dar poate seta şi conturile de OneDrive, Google Drive şi Dropbox pentru a avea acces rapid la fişierele stocare online. În mod implicit, aplicaţia va afişa fişierele recent accesate, dar utilizatorul poate răsfoi fără probleme toate fişierele stocate local, pe un server de email sau în cadrul unui serviciu online pentru găzduirea de fişiere.

Ultima secţiune este People, adică agenda pentru contacte. Aceasta nu este gândită pentru a suplini aplicaţia centrală din iOS deoarece nu oferă un mod de afişare alfabetic, ci este doar o secţiune pentru găsirea rapidă a adreselor de email recent accesate. În cazul în care utilizatorul are nevoie să regăsească o alta adresă de email, Acopli oferă totuşi un modul de căutare care permite regăsirea unui contact salvat în agendele conturilor setate.

Un produs gratuit, Acompli este un client de email pentru iOS foarte interesant care merită măcar testat de către cei nemulţumiţi de banalul trio software Contacts/Mail/Calendar. Deficienţele aplicaţiei sunt imposibilitatea setării unui cont de email POP3 sau IMAP, imposibilitatea setării ca aplicaţie implicită din cauza limitărilor iOS, lipsa integrării cu activităţile (Tasks) din Exchange şi lipsa unei versiuni pentru tableta iPad.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News