Aplicaţia săptămânii: Cal

06.12.2014
Aplicaţia săptămânii: Cal

Platformă software: Windows Phone 8

Calendarul este una dintre aplicaţiile importante pentru utilizatorii terminalelor mobile, însă nu toate platformele mobile actuale reuşesc să ofere produse software competitive. Deşi Windows Phone 8 oferă un calendar suficient de bun care a trecut recent şi prin câteva actualizări, acesta este cam spartan şi cam neatrăgător, iar Cal îl poate suplini cu succes.

Asemănător într-o oarecare măsură cu Sunrise Calendar de pe Android sau iOS, Cal pentru Windows Phone 8 este un produs axat pe simplitate şi uşurinţă în utilizare, însă acest lucru nu-i afectează şi puterea. Cal se poate conecta atât la calendarul centralizat al platformei Windows Phone, preluând toate datele din acesta, dar poate fi legat direct şi cu conturile Microsoft, Google şi Facebook. În funcţie de numărul de conturi Microsoft utilizate sau de existenţa unui calendar local nesincronizat, utilizatorul îşi poate poate alege combinaţia de conturi dorite fără a duplica inutil înregistrările centralizate de Cal.

Cal poate afişa evenimentele şi datele de naştere din calendarele Google, Microsoft şi Facebook, aplicaţia oferind opţiunea de particularizare coloristică în funcţie de sursă. Aplicaţia oferă o funcţie de căutare, utilă atunci când aveţi o agendă încărcată, şi un buton pentru saltul rapid direct la o anumită zi din an. Din păcate, aplicaţia nu se poate conecta direct la conturile Exchange, deşi Outlook foloseşte acelaşi tip de infrastructură, şi nici nu poate prelua activităţile (Tasks) din contul Microsoft.

Pentru crearea unui eveniment, utilizatorul are la dispoziţie câmpurile clasice pentru nume, loc, oră, interval orar şi alarmă. Din păcate, Cal nu permite crearea evenimentelor recurente, utilizatorii care au nevoie de aşa ceva fiind obligaţi să le creeze în aplicaţia nativă Calendar. Fiecare înregistrare are propriul ecran în care pot fi afişate imagini, o hartă utilă în cazul în care este setată o adresă şi butoane rapide pentru accesarea paginilor Facebook dedicate.

Interfaţa aplicaţiei este simplă dar la obiect. Cal oferă trei moduri de vizualizare, după lună, după săptămână sau cronologică, iar modul de vizualizare lunar poate fi restrâns rapid doar la săptămâna în curs pentru a elibera un spaţiu suplimentar care poate fi folosit pentru afişarea înregistrărilor. Dacă modul de afişare lunar este unul clasic, modul săptămânal foloseşte o paginare aerisită cu coloane verticale şi, acolo unde este posibil, şi imagini relevante pentru evenimentele afişate.

Interfaţa grafică poate fi particularizată cu o culoare preferată sau cu tema generală aleasă pentru Windows Phone, aplicaţia oferind în plus şi posibilitatea utilizării fontului standard de sistem sau a unui fundal deschis la culoare. Interfaţa nu este lipsită de probleme deoarece unele butoane sunt cam mici iar ascunderea importantului buton Today în meniu App Bar este o decizie tare proastă. Mai multă atenţie a primit însă Live Tile, utilizatorul putându-i alege culoarea, transparenţa, imaginea de fundal şi genul de informaţii care pot fi afişate.

Cal nu este o alternativă completă pentru aplicaţia nativă Calendar, însă dacă nu aveţi nevoie de o integrare bună cu Exchange, acesta va oferi o interfaţă mai bună, un mod de lucru mai simplu şi un Live Tile cu utilitate superioară.

Aplicaţia Cal este disponibilă în Windows Phone Store la un preţ de 2,49€

Urmărește Go4IT.ro pe Google News