Aplicaţia săptămânii: CamCard

Aplicaţia săptămânii: CamCard

Platformă software: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS

Chiar dacă trăim în vremuri eminamente digitale, sunt destul de multe persoane care rămân fidele vechilor tehnologii: unele preferă să tipărească documentaţiile voluminoase pentru a le citi, altele nu se pot despărţi de tablă şi markere colorate, iar altele preferă să schimbe politicos tradiţionalele cărţi de vizită. Pentru cei din urmă, CamCard este o aplicaţie pentru telefoane şi tablete care permite scanarea inteligentă a micilor dreptunghiuri de hârtie şi migrarea lor în era digitală.

Dezvoltat de către compania chineză Intsig, CamCard este unul dintre cele mai populare produse software provenite din această regiune. Producătorul afirmă că are peste 50 de milioane de membri înregistraţi, dintre care mai mult de 10 milioane folosesc cel puţin o data pe lună aplicaţia şi serviciul online aferent, aceste cifre confirmând succesul uneia dintre cele mai vechi şi cele mai bune aplicaţii software pentru scanarea şi stocarea cărţilor de vizită.

Funcţia principală a aplicaţiei a fost de la bun început scanarea cărţilor de vizită, aplicaţia folosind în acest scop camera foto a telefonului mobil şi nişte algoritmi foarte buni pentru filtrarea imaginii şi pentru recunoaşterea scrisului. Din păcate, pe lista limbilor compatibile nu se numără şi româna, ceea ce înseamnă că aplicaţia nu va recunoaşte unele diacritice sau le va interpreta ca pe suratele lor ASCII de bază: s în loc ş sau t în loc de ţ. La fel ca în cazul oricăror altor produse pentru recunoaşterea scrisului, aplicaţia se va poticni uneori şi de fonturile compacte sau înghesuite, însă aceasta deficienţă este inevitabilă.

Chiar şi aşa, CamCard rămâne cel mai performant produs pentru scanarea cărţilor de vizită pe care l-am testat până acum. După captura imaginii (sau deschiderea unei imagini imortalizate anterior), aplicaţia va trece la recunoaşterea caracterelor şi la detectarea câmpurilor pentru nume, email, număr de telefon etc. De cele mai multe ori, aceste câmpuri vor fi detectate şi completate corect, utilizatorul putând modifica oricând eventualele erori de citire. Utilitatea produsului este vizibilă chiar şi în cazul cărţilor de vizită mai puţin lizibile care au generat cam multe erori, aplicaţia oferind o viteză de introducere net superioară tastării manuale a tuturor datelor tipărite. Pe lângă acest mod clasic de scanare şi procesare, aplicaţia este capabilă să citească şi coduri QR, eliminând astfel complet erorile în cazul în care vă loviţi de o carte de vizită cu adevărat modernă.

Cea de-a doua calitate a aplicaţiei este managementul cărţilor de vizită scanate. Aplicaţia va păstra local atât imaginile originale cât şi informaţiile digitale extrase, iar în cazul în care vă hotărâţi să achiziţionaţi versiunile comerciale ale produsului, veţi beneficia şi de stocarea şi sincronizarea online a acestor date. Chiar dacă nu doriţi să cheltuiţi bani, încă veţi beneficia de opţiunea de trimitere a datelor în format text prin SMS sau email şi, cel mai util, exportul datelor direct în agenda telefonică principală a terminalului. Dacă vă hotărâţi să păstraţi informaţiile culese cu CamCard separat de cele din agenda telefonului, aplicaţia va oferi totuşi opţiuni interne pentru iniţierea unui apel, trimiterea unui mesaj text sau scrierea unui email, funcţionând astfel ca o agendă secundară.

În final, aplicaţia oferă opţiuni interesante de partajare şi colaborare. Versiunea gratuită permite crearea unei cărţi de vizită digitale care poate fi trimisă către alţi utilizatori CamCard prin intermediul unei conexiuni wireless sau poate fi afişată sub forma unui cod QR care poate fi scanat direct de pe ecranul telefonului. Utilizatorii versiunii plătite vor beneficia în plus de integrarea online, CamCard scanând baza de date locală a utilizatorului şi conectând-o cu profilurile utilizatorilor descoperiţi în cadrul acesteia, ceea ce permite corectarea automată a unor detalii care nu mai sunt de actualitate. În jurul acestei funcţii a fost implementat şi un client de mesagerie, serviciul online CamCard devenind astfel un LinkedIn redus la scară dar care nu este tulburat de zgomotul de fond al unei reţele sociale.

Aplicaţia CamCard este disponibilă pe platformele Android, iOS, Windows Phone, Blackberry OS, Blackberry OS 10 şi Windows 8, produsul având atunci când este cazul şi versiuni optimizate pentru tabletă (Android/iOS). Preţul produsului comercial este destul de mare, însă cei care vor să-l încerce înainte de a-l achiziţiona sau nu se simt limitaţi de număr redus de scanări oferite sau de lipsa sincronizării cloud pot opta pentru versiunile gratuite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News