Aplicaţia săptămânii: Charlie

13.06.2015
Aplicaţia săptămânii: Charlie

Platformă software: iOS

Fiecare sistem de operare mobil se laudă acum cu propriul asistent virtual personal. Google are Google Now, Apple are Siri, Microsoft va introduce în curând Cortana în toate produsele sale, iar Blackberry beneficiază de pe urma serviciului „Assistant”. Totuşi, aceste funcţii avansate nu sunt mai mult decât metode de activare ale unor comenzi vocale. Asistenţii virtuali pot interpreta limbajul natural, însă sunt lipsiţi de capabilităţi de operare automată. Charlie încearcă să schimbe acest lucru, îndeplinind funcţii pe care le-ai aştepta din partea unui asistent personal adevărat.

Aplicaţia Charlie este dedicată celor care au nevoie de puţin ajutor pentru pregătirea pentru întâlniri de afaceri. Aceasta se conectează la cele mai populare servicii de social networking ale utilizatorului, cât şi la cele mai răspândite servicii de organizare, pentru a crea rapoarte pentru fiecare intrare în parte. Odată sincronizat cu toate serviciile, Charlie va necesita un timp de procesare, care poate dura până la 24 de ore, timp în care colectează informaţii despre cei pe care îi întâlneşti.

Raportul final pentru fiecare persoană în parte este prezentată pe o singură pagină, compusă din informaţii adunate de pe Facebook, Twitter, LinkedIn, din ştiri recente şi statistici despre compania pentru care respectiva persoană lucrează. Aplicaţia se sincronizează cu Google Calendar şi iCal pentru a şti exact când şi cu cine te întâlneşti. Unul dintre exemplele oferite de Charlie în timp ce scanează conturile personale ale utilizatorului  este o simulare a unei întâlniri cu CEO-ul Twitter, Dick Costolo. Pagina de informaţii despre acesta include articole recente în care acesta sau compania sa au fost menţionaţi, starea financiară a companiei, articole de pe blogul său, prieteni comuni pe care îi puteţi avea pe reţele de socializare, pasiuni comune şi informaţii despre concurenţă.

Rapoartele nu pot fi realizate instant, deci Charlie trebuie să fie instalat cu câteva zile în avansul unor întâlniri, iar acestea sunt afişate cu doar câteva minute înainte de întâlnire. Există posibilitatea de a cere anumite rapoarte manual, înainte de termen, însă procesarea lor poate dura mai multe ore. Unul dintre motivele pentru care Charlie necesită atât de mult timp este faptul că este o aplicaţie realizată de un startup, care momentan nu are resursele necesare pentru a oferi informaţii în timp real. În acelaşi timp, Charlie s-a lansat de curând, iar atenţia pe care aplicaţia a primit-o în presa de specialitate şi în publicaţiile de business a dus la o avalanşă de utilizatori noi care trimit neîncetat cereri către serverele companiei.

Desigur, Charlie nu este o aplicaţie pentru oricine, iar cei care folosesc aplicaţia ar trebui să ia în calcul faptul că aceasta nu poate colecta informaţii decât despre persoane publice, care apar în presă sau sunt foarte active pe reţelele de socializare. Este foarte utilă pentru oameni de afaceri care au întâlniri cu alte persoane în poziţii similare din cadrul altor companii, cât şi pentru jurnalişti care au nevoie de un scurt rezumat al profilului unui intervievat înainte de întâlnire.

Capturile de ecran demonstrează că Charlie nu are ce să caute pe telefonul unui utilizator de rând, întrucât informaţiile pe care acest serviciu le furnizează nu sunt utile în cadrul evenimentelor şi întâlnirilor obişnuite. Cu toate acestea, aplicaţia de faţă este una dintre cele mai noi de pe AppStore, fiind abia la versiunea 1.2. În timp, cu suport financiar din partea unor investitori şi cu algoritmi mai inteligenţi, Charlie ar putea deveni un partener ideal pentru orice angajat din mediul corporate. În momentul de faţă, acesta este doar o unealtă destinată celor care se întâlnesc cu oameni importanţi, fapt care face această aplicaţie greu de ignorat.

Charlie este o aplicaţie pentru iOS, disponibilă în AppStore complet gratuit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult