Aplicaţia săptămânii: Clips

28.03.2015
Aplicaţia săptămânii: Clips

Platformă software: iOS

Majoritatea sistemelor de operare desktop au o memorie Clipboard limitată, iar acest lucru este valabil şi pentru platformele software pentru telefoane sau tablete. Dacă această deficienţă a PC-urilor este compensată parţial de modul de lucru rapid cu tastatură şi mouse, iOS nu are această posibilitate, iar o aplicaţie specială precum Clips oferă o mână de ajutor atunci când trebuie să lucraţi cu multe blocuri de text sau imagini.

Clips este un manager pentru memoria Clipboard a sistemului de operare iOS, aplicaţia permiţând captura mai multor blocuri de conţinut, salvarea acestora şi inserarea facilă în locul dorit. Pe lângă vizibila îmbunătăţire a opţiunii de captură din iOS, care este limitată la un singur element la un moment dat, aplicaţia oferă şi alte opţiuni utile care aduc un plus de viteză atunci când comutaţi des între aplicaţii şi manevraţi mai multe tipuri de conţinut în paralel.

Clips poate prelua conţinut din cadrul oricărei aplicaţii care include funcţia de copiere standard din iOS sau care oferă un meniul pentru extensiile Activities. În primul caz, utilizatorul poate copia text sau imagini atunci când aplicaţia oferă această posibilitate, iar în al doilea caz, acesta este limitat la modul în care programatorul a gândit aplicaţia şi modul de prezentare al conţinutului.

În funcţie de aplicaţia sursă, utilizatorul se va lovi de anumite limitări, însă acest lucru este valabil oricum şi dacă se folosesc funcţiile de copiere native ale platformei Apple. Evident, aplicaţia interceptează cu succes şi capturile de ecran făcute cu combinaţia Power – Home.

Aplicaţia Clips rămâne rezidentă în memorie şi interceptează toate datele copiate. În cazul în care folosiţi iOS 8, aplicaţia oferă şi un widget care va simplifica regăsirea şi utilizarea informaţiilor copiate. Odată ajunsă în memoria Clipboard a aplicaţiei, informaţia poate fi vizualizată, iar dacă utilizatorul ştie că va avea nevoie de ea în mod repetat, poate fi şi salvată. Atunci când o informaţie salvată devine inutilă, aceasta poate fi ştearsă.

Materialul copiat şi păstrat în memorie de Clips poate fi preluat în diferite moduri. În funcţie de tipul acestuia, utilizatorul poate prelua doar text, text cu adresa Web originală, text cu titluri sau toate la un loc. În cazul imaginilor, singura opţiune disponibilă este doar simpla lipire. Toate aceste acţiuni pot fi efectuate din cadrul widget-ului aferent printr-o simplă atingere, din cadrul aplicaţiei propriu-zise sau cu ajutorul unei tastaturi adiţionale care trebuie activată în prealabil.

În cazul în care utilizatorul alege să deschidă bucata de conţinut copiată în aplicaţie, acesta va avea la dispoziţie şi alte opţiuni suplimentare, cum ar fi deschiderea în cadrul altei aplicaţii, schimbarea textului scris cu majuscule în minuscule (sau invers) sau salvarea imaginilor în Camera Roll.

Clips s-a dovedit extrem de utilă atunci când am vrut să comasez text din surse multiple fără a apela la un editor de text sau atunci când am avut nevoie să inserez în mod repetat aceeaşi informaţie în mai multe fişiere. Produsul este gratuit şi nu este poluat de spaţii publicitare, însă dacă doriţi să stocaţi mai mult de cinci elemente în memoria Clipboard sau doriţi să sincronizaţi informaţiile cu un alt terminal iOS care foloseşte acelaşi cont Apple, va trebui să activaţi opţiunea Pro contra sumei de 1,99 €.

Aplicaţia este disponibilă în App Store şi este compatibilă cu telefoanele iPhone şi cu tabletele iPad.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News