Aplicaţia săptămânii: Drupe

04.04.2015
Aplicaţia săptămânii: Drupe

Platformă software: Android

Unul dintre avantajele incontestabile ale platformei Android în faţa rivalilor iOS sau Windows Phone este libertatea oferită dezvoltatorilor software, aceştia putându-şi pune creativitatea la lucru pentru a crea produse inedite. Un astfel de exemplu este şi Drupe, o aplicaţia Android care propune o alternativă originală la clasica agendă telefonică.

Lansată oficial acum câteva zile, aplicaţia Drupe pentru Android încearcă să rezolve posibila problemă de care s-au lovit utilizatorii care folosesc canale multiple de comunicare şi au o listă consistentă de prieteni cu care ţin des legătura. În locul clasicei agende locale şi a listelor de contacte din cadrul fiecărei aplicaţii în parte, Drupe propune un mediu vizual bazat pe drag and drop în care utilizatorul poate alege uşor atât contactul cu care doreşte să ia legătura cât şi aplicaţia prin intermediul căreia intenţionează să o facă.

După instalare, activarea integrării cu sistemul de notificări Android şi parcurgerea tutorialului, aplicaţia Drupe va porni şi îşi va semnaliza discret prezenţa printr-un buton lateral cu patru puncte. Discretul buton este disponibil în Home Screen, în Lock Screen şi în cadrul oricărei aplicaţii care nu funcţionează în modul privilegiat Full Screen, accesarea acestuia aducând la iveală interfaţa flotantă a aplicaţiei Drupe. Drupe oferă un mediu grafic simplu care este împărţit în două coloane verticale, cea din stânga fiind dedicată contactelor, iar cea din dreapta aplicaţiilor cu care aplicaţia poate interacţiona.

În mod normal, Drupe va afişa doar contactele favorite din agendă, însă utilizatorul va putea adăuga manual contacte individuale şi chiar grupuri. În acest ultim caz, utilizatorul va putea transmite dintr-o singură mişcare un mesaj către mai multe persoane. Printr-o simplă mişcare laterală, această listă de contacte poate fi înlocuită de lista contactelor recent accesate, o cale uşoară de centralizare a mesajelor schimbate cu persoanele care nu sunt salvate în lista de contacte Drupe.

Coloana din dreapta include aplicaţiile favorite cu care Drupe poate interacţiona. Spre deosebire de lista de contacte, care oferă posibilitate salvării unui număr nelimitat de persoane, lista de aplicaţii poate afişa doar şapte scurtături. Drupe se integrează cu serviciile standard de telefonie, mesagerie, email şi calendar, dar şi cu alte aplicaţii precum Skype, WhatsApp, Facebook Messenger, Google Maps şi altele.

Modul de lucru este ingenios şi simplu. Odată ce a ales contactul dorit, utilizatorul va trebui să tragă pictograma acestuia peste cea a serviciului dorit şi totul va decurge de la sine. De exemplu, activarea pe această cale a serviciului de email va deschide clientul asociat cu toate datele deja completate, aplicaţia Google Maps se va deschide direct în modul de navigaţie, iar Calendar va permite stabilirea unei întâlniri şi va trimite şi invitaţie de rigoare. În cazul în care contactul are mai multe date de identificare, Drupe va cere lămuriri, iar informaţiile care lipsesc vor putea fi completate.

Pe lângă aceste funcţii, Drupe oferă un câmp de căutare pentru contacte şi o tastatură numerică cu autocompletare pentru modulul de telefonie. Aplicaţia nu oferă prea multe opţiuni de particularizare, utilizatorul putând alege doar culoarea fundalului semi-transparent sau modul de afişare a contactelor în Lock Screen, însă probabil că Drupe nici nu are nevoie de prea multe.

În acest moment, aplicaţia nu este lipsită de probleme. Astfel, lista de contacte nu este prea clară în cazul în care aveţi două persoane cu acelaşi nume care nu au un avatar asociat, grupurile de Facebook Messenger nu sunt recunoscute ca grupuri Drupe pentru mesagerie, iar unele module, cum ar fi trimiterea unei cereri pentru indicarea adresei, nu sunt încă implementare. Drupe este însă un produs aflat la început de drum, iar dezvoltatorul este activ şi pare dispus să îmbunătăţească aplicaţia cât mai repede posibil.

Drupe este o aplicaţie gratuită pentru telefoanele Android şi poate fi descărcată din Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News