Aplicaţia săptămânii: Fhotoroom

15.11.2014
Aplicaţia săptămânii: Fhotoroom

Platformă software: Windows Phone

Utilizatorii Windows Phone au la dispoziţie câteva aplicaţii de editare foto destul de complexe, acestea acoperind cam toată gama de pretenţii şi de niveluri de experienţă. Dintre acestea, Fhotoroom se remarcă în mod special printr-o cantitate impresionantă de unelte de prelucrare, şi, deşi unele dintre acestea necesită achiziţii suplimentare, cele oferite gratuit sunt arhisuficiente pentru cei mai mulţi dintre utilizatori.

Fhotoroom este la bază o platformă online pentru partajarea de imagini, utilă probabil doar în cazul în care aveţi impresia că Internetul nu are deja destule servicii de acest fel. Din fericire, creatorii nu sunt agresivi şi nu leagă utilizarea aplicaţiei de utilizarea serviciului online, Fhotoroom oferind de fapt chiar şi o opţiune pentru crearea unei scurtături direct către editorul foto propriu-zis.

Aplicaţia permite fie deschiderea fotografiilor din Camera Roll, fie captura unora noi cu ajutorul aplicaţiei integrate. Aceasta din urmă nu se remarcă prin nimic deosebit dincolo de modul intuitiv şi rapid de ajustare a expunerii, fiind penalizată în schimb de focalizarea lentă şi nesigură. Din acest motiv, recomandăm călduros utilizarea aplicaţiei native de captură, produsul Fhotoroom urmând să fie utilizat doar pentru procesările ulterioare.

Pentru început, Fhotoroom oferă opţiuni simple de ajustare a parametrilor fizici ai imaginii, cum ar fi decuparea (cu tot cu şabloane pentru rapoartele de aspect consacrate), oglindirea, rotirea, corecţia înclinării şi, ascunsă ceva mai bine într-un meniu separat, şi redimensionarea.

Opţiunile pentru modificarea imaginilor includ uneltele clasice pentru corecţia luminozităţii, contrastului, saturaţiei sau temperaturii de culoare. Cei care vor cotrobăi prin meniul Edit vor găsi însă şi unelte mai puţin comune cum ar fi ajustarea luminii şi umbrelor, a punctelor de alb şi de negru, modificarea nuanţelor umbrelor şi luminilor sau modificarea canalelor de culoare.

Evident, nu putea lipsi o galerie de filtre. Aceasta nu se remarcă neapărat prin bogăţia şabloanelor oferite, însă Fhotoroom oferă şi un potenţiometru care permite ajustarea intensităţii filtrelor şi oferă şansa descoperirii unor combinaţii noi interesante.

Secţiunea Pro oferă alte instrumente utile. Utilizatorii vor putea găsi aici unelte pentru inserarea textului, un efect Tilt-Shift care permite ajustarea formei şi inserarea unei eventuale viniete, texturi care pot fi aplicate peste imagine pentru simularea, de pildă, a hârtiei fotografice vechi, viniete şi simularea celebrelor defecte ale obiectivelor vechi.

Interesantă este unealta Double Exposure, care permite deschiderea a două imagini suprapuse cu ajutorul căreia utilizatorii fie îşi vor putea crea propriile imagini HDR, fie vor putea experimenta cu alte efecte. Aplicaţia oferă şi un instrument HDR propriu-zis, însă acesta necesită o achiziţie separată. Cea de-a doua adiţie mai exotică este opţiunea care permite selectarea unei anumite culori şi ajustarea parametrilor acesteia pentru a o scoate în evidenţă sau, dimpotrivă, pentru a o estompa.

Problema cea mai mare a aplicaţiei este însă performanţa. Deşi previzualizarea sau aplicarea celor mai multe dintre procesări este suficient de rapidă, există excepţii unde butoanele răspund greu la comenzi iar actualizarea imaginii se face cu întârziere. Nici interfaţa nu este mai brează deoarece meniurile sunt prost implementate, unele opţiuni sunt afişate în partea de sus a ecranului şi nu sunt evidente iar butoanele importante precum Undo sau Redo sunt greu vizibile.

Dacă acest lucru nu vă deranjează, mai ales în condiţiile în care aplicaţia poate fi testată fără probleme deoarece este gratuită, Fhotoroom este o opţiune extrem de atrăgătoare deoarece oferă nişte opţiuni de procesare mai greu de găsit într-o aplicaţie pentru telefonul mobil. Fhotoroom pentru Windows Phone este o aplicaţie gratuită care poate fi descărcată din Windows Phone Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News