Aplicaţia săptămânii: Microsoft Office Lens

09.08.2014
Aplicaţia săptămânii: Microsoft Office Lens

Platformă software: Windows Phone

Unul dintre avantajele utilizării unui smartphone este şi faptul că puteţi transforma camera foto a acestuia într-un scanner portabil eficient şi simplu de utilizat. Ideea scanării documentelor cu ajutorul camerei foto din telefon este veche şi este implementată în multe aplicaţii, însă Office Lens pentru Windows Phone se remarcă prin simplitatea sa extremă şi integrarea foarte bună cu OneNote. Lansat în primăvara acestui an, Office Lens completează oferta produselor software de birou disponibile pe platforma software pentru terminale mobile de la Microsoft şi se alătură aplicaţiilor precum Office Mobile şi OneNote.

Office Lens este un produs foarte simplu care nu ar trebui să pună probleme nici măcar începătorilor, interfaţa principală oferind doar un buton pentru controlul bliţului, un declanşator şi un buton pentru alegerea celor trei moduri de lucru. Modul de lucru şi funcţiile sale sunt simpliste, Office Lens fiind inferior din anumite puncte de vedere unor produse precum CamScanner sau Scanner Pro pentru Android sau iOS, însă acesta rămâne un instrument rapid, eficient şi gratuit pentru păstrarea în format digital a bonurilor, chitanţelor, cărţilor de vizită, desenelor tehnice şi a oricărui alt tip de conţinut vizual de aceeaşi natură.

Funcţia de scanare este oferită de modurile de lucru Whiteboard şi Documents. Acestea încadrează încă din timpul capturii bucata de conţinut relevantă, o decupează şi îi corectează perspectiva, singurele diferenţe dintre aceste două moduri de lucru fiind post-procesarea aplicată imaginii. În mod implicit, aplicaţia capturează imagini la rezoluţia de 4 MP, însă dacă doriţi mai mult, puteţi urca până la rezoluţia maximă oferita de senzor.

Documents încearcă să ridice contrastul şi să înlăture imperfecţiunile hârtiei, fără a reuşi întotdeauna să obţină şi un rezultat bun. Whiteboard este gândit pentru captura ecranelor luminoase sau a suprafeţelor strălucitoare, amplificarea contrastului, desaturarea culorilor şi eliminarea umbrelor fiind un proces cu o rată de succes mult mai bună. Cel de-al treilea mod de lucru, Photo, este doar o interfaţă alternativă pentru aplicaţia camerei foto din Windows Phone şi este destinat fotografierii unor imagini mai complexe.

După captura documentului dorit, Office Lens o va procesa şi va prezenta un rezultat mai mult sau mai puţin bun. Deoarece aplicaţia lucrează întotdeauna cu o imagine nealterată, utilizatorul poate comuta din mers între cele trei moduri de lucru şi-l poate alege pe cel mai bun. În cazul în care utilizatorul nu este nici acum mulţumit, acesta va putea ajusta cele patru puncte care încadrează conţinutul dorit, însă nu are la dispoziţie alte instrumente avansate pentru controlul culorilor, expunerii sau contrastului.

Toate imaginile original capturate sunt salvate pe telefon în Camera Roll, acestea putând fi editate ulterior la fel ca o imagine proaspăt capturată. Imaginile scanate pot fi adnotate, însă cea mai utilă facilitate este sincronizarea cu serviciul şi aplicaţiile OneNote. Înainte de a purcede la sincronizare, utilizatorul poate alege denumirea imaginii şi va putea selecta destinaţia în structura de cataloage şi secţiuni din OneNote, Office Lens devenind astfel un instrument excelent pentru arhivarea rapidă a unor documente utile.

Office Lens nu oferă un modul OCR pentru recunoaşterea textului, însă utilizatorii OneNote vor beneficia de ea în versiunea desktop a aplicaţiei. Imediat după sincronizare, imaginile sunt procesate de aplicaţiei iar utilizatorii vor avea la dispoziţie o opţiune de căutare rapidă. Suportul lingvistic nu include limba română, însă pentru căutarea unui simplu şir de caractere, această funcţie este suficientă. Din păcate, funcţia de OCR şi căutare este disponibilă doar în cadrul aplicaţiei OneNote Windows, versiunile Web sau pentru terminalele mobile tratând conţinutul scanat ca pe simple imagini.

Office Lens nu este cea mai bună aplicaţie pentru scanarea documentelor, CamScanner sau HandyScan pentru Windows Phone având algoritmi mai buni de filtrare şi procesare. Office Lens este însă gratuit şi simplu de utilizat, iar integrarea cu OneNote este un avantaj greu de ignorat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News