Aplicaţia săptămânii: Opera Coast

07.06.2014
Aplicaţia săptămânii: Opera Coast

Platformă software: iOS

Browser-ul Safari din iOS este produs rapid şi puternic, însă acesta duce lipsa unor facilităţi apreciate, cum ar fi de pildă blocarea bannerelor publicitare sau controlul prin gesturi. Încercând să repare aceste deficienţe, dezvoltatorii software au publicat în App Store produse celebre precum Dolphin, Mercury sau iCab, însă browser-ul Coast de la Opera merge în direcţia diametral opusă: simplitatea.

Indiferent de cât de complexe ar fi browser-ele disponibile pe platforma iOS, acestea respectă cam aceeaşi reţetă de design şi folosesc aceleaşi şabloane: bară de căutare, bară pentru adrese, meniuri şi butoane. Punând în prim plan conţinutul, Opera Coast va impresiona prin interfaţa sa, sau mai bine zis prin lipsa acesteia.

După pornirea aplicaţiei, utilizatorul va fi pus în faţa unui ecran în care vor fi oferite scurtături către site-urile preferate şi un câmp pentru căutare sau introducerea unor adrese Web noi, adică celebrul Quick Dial într-o prezentare compactă. Site-urile accesate, dar nesalvate încă în lista de favorite, vor fi prezentate pe o listă în partea inferioară, acestea putând fi adăugate în Quick Dial sau şterse definitiv. Tot de aici se poate schimba şi fundalul Quick Dial, o apăsare prelungă pe acesta permiţând selectarea unui alt wallpaper.

Odată ce utilizatorul va accesa pagina dorită, acesta va constata că, dincolo de cele două butoane disponibile în partea inferioară, Opera Coast nu are practic o interfaţă. Mediul grafic simplificat foloseşte aproape exclusiv controlul prin gesturi şi funcţionează mereu în modul Full Screen. Derulările la stânga sau dreapta ţin locul funcţiilor Back/Forward, iar un gest vertical de sus în jos va declanşa reîmprospătarea paginii. În cazul în care nu mai există pagini disponibile pentru funcţia Back, Coast va închide pagina şi va readuce utilizatorul în Quick Dial.

Coast oferă facilităţile de bază, cum ar fi memorarea parolelor, zoom cu două degete şi Fit to Page, dar nu oferă şi rearanjarea textului în funcţie de nivelul de zoom. În cazul în care folosiţi acest browser pe mai multe terminale Apple, aplicaţia îşi sincronizează singură datele prin intermediul iCloud.  

Singura excepţie de la acest mod de utilizare bazat pe gesturi este site-ul Google Search, care este şi motorul de căutare implicit şi nealterabil al produsului. În acest caz particular, gestul pentru reîncărcarea paginii aduce la iveală acelaşi câmp pentru căutare oferit şi în Quick Dial. Opţiunea de căutare este interesantă, pe lângă autocompletarea cuvintelor sau sugestia site-urilor, aceasta oferind sugestii pentru subdomeniile populare ale unor site-uri precum Imgur.com şi o listă cu site-urile populare în regiunea geografică a utilizatorului.

Singurele două butoane disponibile în cadrul interfeţei permit saltul la Quick Dial , respectiv afişarea site-urilor recent vizitate. Din această ultimă secţiune, utilizatorul va putea partaja pagina dorită prin intermediul serviciilor de email, Facebook Twitter sau SMS, o va putea închide, sau, cu un simplu gest suplimentar, va putea afişa informaţiile despre securitatea site-ului. Această economie de opţiuni are şi dezavantaje, modul de copiere sau lipire a unei adrese Web fiind anevoios şi neintuitiv.

Opera Coast se concentrează doar pe conţinut, lăsând la o parte opţiunile suplimentare care ar putea deranja o sesiune simplă de navigaţie. Această interfaţă extrem de simplă şi modul facil de navigare sunt excelente în cazul ecranului mic al terminalului iPhone, iar utilizatorii tabletelor iPad se vor putea bucura de un spaţiu larg care afişează doar pagina Web dorită şi nimic altceva.

Ca orice browser disponibil pe platforma iOS, şi Opera Coast are performanţe inferioare produsul nativ Safari. Browser-ul Apple beneficiază de suportul motorului JavaScript proprietar Nitro, însă acesta nu este accesibil browser-elor scrise de terţi, care vor trebui să se mulţumească cu mai lentul JavaScriptCore.

După cum se observă, diferenţele de performanţă din Opera Coast şi Apple Safari sunt foarte mari, însă penalizările se fac simţite destul de rar în utilizarea reală. Timpii de încărcare ai unei pagini sunt, într-adevăr, simţitor mai ridicaţi, însă paginile în care surplusul de performanţă din Safari este sesizabil sunt destul de rare.

Opera Coast este un produs software universal (iPhone şi iPad) care poate fi descărcat gratuit din App Store..

Urmărește Go4IT.ro pe Google News