Aplicaţia săptămânii: PDF PROvider 4.0

29.11.2014
Aplicaţia săptămânii: PDF PROvider 4.0

Platformă software: iOS

Deşi crearea sau editarea lui nu este mereu simplă, formatul PDF are câteva avantaje care i-au permis să rămână cea mai bună opţiune pentru stocarea documentelor electronice de-a lungul ultimilor douăzeci de ani: are o compatibilitate multiplatformă bună, conservă bine paginarea originală, oferă opţiuni de căutare sau adnotare puternice şi oferă o securitate puternică. Din moment ce formatul PDF este atât de bine înglobat în rutinele de lucru cotidiene, utilizatorii şi-ar dori să lucreze cu acesta şi pe telefoane mobile sau pe tablete, iar PDF PROvider este unul dintre instrumentele utile pentru acest scop.

Dacă App Store este plin de aplicaţii pentru vizualizarea şi adnotarea fişierelor PDF, produsele software care permite crearea acestora sunt ceva mai rare. Sigur, crearea şi editarea cu instrumente avansate precum cele oferite de Adobe Acrobat nu este încă posibilă pe un telefon sau o tabletă, însă uneltele de lucru precum PDF PROvider facilitează măcar salvarea diverselor informaţii grafice sau text şi încapsularea lor într-un format universal valabil.

PDF PROvider oferă şapte moduri de lucru: conversia documentelor Office, salvarea unei pagini Web, captura foto, scanarea unui document, salvarea informaţiilor din memoria Clipboard, salvarea contactelor din agendă şi salvarea unei porţiuni dintr-o hartă.

Modulul pentru documente oferă doar integrare Dropbox şi Google Drive, însă PDF PROvider se integrează în meniul Activities din iOS şi poate fi apelat practic din orice aplicaţie. Salvarea contactelor din agendă este utilă în care aveţi nevoie de o listă completă pentru tipar, aplicaţia permiţând selectarea unui sau mai multor contracte şi creând un tabel cu nume, companie, adresă de email şi număr de telefon.

Salvarea unei pagini Web este un alt instrument util, informaţiile fiind salvate în totalitate şi aranjate pe mai multe pagini. Paginile Web dorite pot fi încărcate fie în browser-ul intern, fie deschise din Safari prin intermediul extensiei Convert To PDF. Opţiunea pentru salvarea unei porţiuni dintr-o hartă foloseşte serviciul nativ Apple Maps, ceea ce o face mai puţin atractivă pentru utilizatorii români, însă datele sunt suficiente dacă vreţi să oferiţi cuiva explicaţii vizuale pentru orientare. Cel mai puţin impresionant este modulul pentru scanare, rutinele pentru detecţia paginii fiind slabe şi necesitând aproape întotdeauna o ajustare manuală pentru corectarea perspectivei.

PDF PROvider oferă şi câteva instrumente pentru editarea fişierelor PDF salvate sau importate. Utilizatori au la dispoziţie câteva instrumente pentru desen, opţiuni pentru inserarea de imagini, text sau notiţe, ştampile virtuale şi opţiunea semnării digitale. Instrumentele nu sunt atât de bogate şi bine implementate precum cele oferite de Notability sau PDF Expert 5, însă sunt suficiente dacă nu aveţi altceva mai bun la îndemână. Din păcate, aplicaţia nu oferă decât opţiunea de îmbinare a două fişiere PDF, dar nu şi pe cea de şterge sau mutare a unor pagini individuale din cadrul acestora.

Interfaţa grafică este cea mai puţin impresionantă componentă a aplicaţiei. Nu doar că aceasta este destul de neglijent desenată, dar ergonomia are de suferit deoarece elementele mari acoperă uneori porţiuni utile de conţinut (cum ar fi legăturile pentru forţarea afişării Desktop de pe pagina noastră Web) iar managerul de fişiere ascunde opţiuni utile precum Delete sau Print în meniul Share. Pe lângă tipărire, ştergere, expediere prin mail şi copiere sau mutare, managerul de fişiere oferă şi o funcţie de căutare, însă aceasta nu indexează conţinutul, ci doar denumirile fişierelor. Cei care au nevoie de o căutare completă trebuie să deschidă manual fiecare fişier PDF.

Deşi are o serie de probleme legate de design şi stabilitate, PDF PROvider este un instrument util pentru cei care obişnuiesc să lucreze cu documente PDF şi fac des conversii din alte formate sau capturează bucăţi variate de conţinut şi, eventual, trebuie să le adnoteze sau semneze.

PDF PROvider 4.0 are un preţ de 6,99€ şi poate fi descărcat din App Store. Modulul pentru scanare este oferit separat sub forma unei achiziţii In-App în valoare de 1,79€, însă cum calitatea acestuia este mediocră, probabil că mai bine apelaţi la alte soluţii software în acest scop.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News