Aplicaţia săptămânii: Photo Power

28.02.2015
Aplicaţia săptămânii: Photo Power

Platformă hardware: iOS

Din momentul în care telefoanele mobile au început să ofere camere foto cu o prestaţie suficient de bună pentru a ne da curajul necesar să le arătăm şi altora capturile făcute, interesul utilizatorilor pentru aplicaţiile de editare foto a explodat. Cele mai multe dintre aceste aplicaţii s-au orientat către segmentul amatorilor şi au pus accentul pe filtrele colorate strălucitoare. Altele, cum ar fi de pildă Photo Power, au încercat să atragă utilizatorii care au cunoştinţe ceva mai avansate de procesare şi au nevoie de funcţii puternice pentru corectarea sau îmbunătăţirea parametrilor imaginilor capturate.

Photo Power ne arată de la bun început că este un produs destinat pretenţioşilor care vor să lucreze cu imagini de înaltă rezoluţie. În momentul deschiderii unei fotografii din galeria locală, Photo Power permite alegerea rezoluţie la care utilizatorul doreşte să o importe, însă aplicaţia nu are nici o problemă să lucreze imagini mai mari de 25 MP în cazul în care aveţi răbdare să vă luptaţi cu viteza mai redusă de procesare. Pentru a economisi resursele firave ale terminalului, Photo Power afişează doar un preview cu rezoluţie Full HD, însă cum aplicaţia nu oferă nici un instrument de editare la nivel de pixel, acest aspect nu este prea important. Exportul imaginilor este şi el ceva mai bogat decât în cazul altor produse de acest gen, Photo Power permiţând salvarea la rezoluţia aleasă în momentul deschiderii în diferite formate: JPG, JPEG200, TIFF, GIF, PNG şi BMP.

Interfaţa aplicaţiei este curată şi simplă, aceasta oferind doar un meniu amplasat în partea inferioară care oferă patru butoane asociate cu cele patru seturi de instrumente. Primul dintre acestea este banal şi oferă opţiuni oglindire, rotire, decupare şi îndreptare. Începând cu setul de instrumente pentru editare, lucrurile încep să devină cu adevărat interesante.

Photo Power oferă o serie de instrumente obişnuite pentru ajustarea parametrilor imaginii, cum ar fi de pildă cele pentru corectarea luminozităţii, contrastului, luminozităţii, nuanţei sau saturaţiei. Printre aceste apar însă şi instrumente ceva mai exotice care vor satisface pretenţiile utilizatorilor avansaţi.

Prima dintre acestea este Curves, faimosul instrument de ajustare vizuală a dinamicii canalelor de culoare. Această funcţie permite ajustarea canalelor de roşu, verde şi albastru în acelaşi timp sau modificarea individuală a acestora cu unul sau mai multe puncte de inflexiune, utilizatorii având la dispoziţie şi o histogramă care permite vizualizarea efectelor modificărilor făcute. În cazul în care doriţi un control mai simplu asupra punctelor de alb şi negru, secţiunea Color Levels oferă potenţiometre pentru ajustarea rapidă şi controlul asupra nivelului de gama, atât la nivel de canal cât şi global.

Controlul asupra parametrilor imagistici este completat de un mixer simplu RBG, de un mixer CMYK şi de un mixer ceva mai complex care le combină pe acestea două. Cei care au nevoie doar de ajustarea luminozităţii şi contrastului în anumite zone au la dispoziţie un clasic Shadow & Highlights, în timp utilizatorii avansaţi pot controla canalele de culoare pentru highlights, midtones şi shadows (cu sau fără conservarea luminozităţii) în cadrul Color Balance.

Chiar dacă încearcă să se adreseze utilizatorilor mai avansaţi, Photo Power nu poate ignora succesul Instagram şi include o paletă largă de 49 de filtre LOMO, unele dintre acestea fiind chiar interesante. Mai incitant este însă modulul HDR foarte puternic, acesta oferind patru şabloane prestabilite şi opţiuni pentru ajustarea după preferinţe a parametrilor de procesare. Cu ceva răbdare, utilizatorul poate folosi acest modul pentru obţinerea unui HDR excelent care măreşte dinamica scenei şi accentuează detaliile, Photo Power diferenţiindu-se astfel de aplicaţiile care par a urmări cu orice preţ să obţină kitch-uri cu culori suprasaturate şi arse. Această secţiune de filtre este completă de opţiuni pentru simularea unui câmp de profunzime redus, de ajustare a dinamicii şi un Noise Removal neaşteptat de eficient.

Ultima secţiune este dedicată unor filtre banale de procesare care simulează pictura în ulei, schiţele făcute cu creionul, half-tone-ul tipografic şi altele de acelaşi fel. Un produs foarte puternic, Photo Power duce însă lipsa unor unelte de editare la nivel de pixel care ar permite, de pildă, înlăturarea unor imperfecţiuni sau procesarea doar a anumitor zone specifice. Chiar şi în lipsa acestor opţiuni, aplicaţia rămâne extrem de atractivă datorită paletei foarte bune de instrumente pentru procesarea la nivel de imagine.

Aplicaţia Photo Power este disponibilă în App Store la un preţ de 2,99€ (în cazul versiunii pentru iPhone) şi 4,99€ (în cazul versiunii pentru iPad).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News