Aplicaţia săptămânii: PhotoTime

18.04.2015
Aplicaţia săptămânii: PhotoTime

Platformă software: iOS

Aplicaţia Photos de pe telefoanele sau tabletele Apple a fost dintotdeauna enervantă din cauza sincronizării iTunes şi a modului primitiv de management, iar noul iCloud Photo Library din iOS 8.3 are şi el limitările lui. Pentru cei care şi-au dorit mai mult, PhotoTime este o galerie foto alternativă care oferă nu doar opţiunea răsfoirii galerie locale de imagini, ci le integrează şi pe cele online şi adaugă în plus un sistem foarte util de marcare şi căutare.

Înainte de a porni la drum, trebuie să subliniem că PhotoTime nu este un manager de fişiere, fie ele doar imagini. Aplicaţia afişează imaginile stocate locale sau online pe Facebook, Flickr, Instagram şi Google+, însă nu permite ştergerea sau mutarea acestora. Interfaţa oferă un buton Delete, însă acesta doar ascunde imaginile din galeria PhotoTime şi permite astfel crearea unei biblioteci de imagini care foloseşte resursele foto ale utilizatorului, dar care funcţionează independent de acestea.

Imediat după instalare, aplicaţia permite autentificarea pe cele patru servicii menţionate mai sus şi începe să le proceseze imaginile pentru a putea crea prima colecţie de etichete (tag-uri). Cam toate aplicaţiile de acest fel ştiu să interpreteze datele stocate în EXIF, cum ar fi coordonatele geografice şi ora, însă PhotoTime este mult mai dotat.

Folosind o serie de algoritmi inteligenţi, PhotoTime recunoaşte forme sau obiecte şi le asociază o serie de etichete care vor facilita gruparea sau căutarea uşoară. Aceste etichete sunt în general corecte, o imagine cu o pisică pe trotuar fiind marcată de pildă cu „animal”, „sidewalk”, „ground” şi „land”, iar atunci când este cazul, acestea pot fi şterse sau suplimentate cu altele noi. Procesarea iniţială a datelor se întinde pe o perioadă rezonabilă de timp, câteva sute de imagini fiind analizate în circa 10 minute, iar actualizările ulterioare sunt foarte rapide.

După indexarea tuturor imaginilor, aplicaţia creează o listă de favorite recomandate, însă orice altă etichetă generată în mod automat sau manual poate fi salvată în această colecţie. Etichetele create în mod automat sunt diversificate, aplicaţia fiind capabilă să recunoască animale (uneori şi cu specia de care aparţin), texturi (asfalt, zăpadă sau apă), obiecte (ceasuri, automobile sau ambarcaţiuni), locuri (ţări sau oraşe) şi aşa mai departe. Dacă este cazul, utilizatorul poate crea etichete noi, la nivelul fiecărui fişier în parte sau pentru un întreg grup, sau poate şterge etichetele asociate greşit.

PhotoTime include şi algoritmi de recunoaştere facială suficient de buni. Aplicaţia preia informaţiile din lista de prieteni Facebook sau Google+ şi caută celelalte imagini în care apar aceste persoane, lista de prieteni oferită de interfaţă funcţionând la fel ca etichetele favorite. Suplimentar, această opţiune permite şi marcarea manuală a unor persoane, aceasta descurcându-se ulterior cu recunoaşterea lor în imaginile vechi deja existente sau a celor nou apărute.

Interfaţa este destul de bună, aceasta folosind trei ecrane laterale care cuprind lista de prieteni, galeria de bază cu imagini şi lista favoritelor. Aplicaţia include un motor de căutare care oferă autocompletare şi care afişează rezultate în timp real, regăsirea unei anumite imagini fiind astfel extrem de rapidă. Imaginile pot fi partajate prin intermediului opţiunilor native iOS, PhotoTime permiţând şi upload multiplu atunci când este cazul.

Dincolo de lipsa opţiunilor de management a fişierelor reale, aplicaţia suferă din cauza modului cam neintuitiv de navigaţie (o interfaţă tabulară reală putând fi mult mai utilă) şi din cauza contrastului redus între elementele grafice active.

PhotoTime este o aplicaţia gratuită care poate fi descărcată din App Store şi este compatibilă atât cu terminalele iPhone/iPod Touch cât şi cu tabletele iPad.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News