Aplicaţia săptămânii: Sunrise Calendar

31.05.2014
Aplicaţia săptămânii: Sunrise Calendar

Platformă software: Android, iOS

Orice sistem de operare pentru terminale mobile oferă şi o aplicaţie pentru calendar, însă aceste produse software implicite nu corespund întotdeauna tuturor preferinţelor, iar unii utilizatori caută alternative care să organizeze, comaseze şi prezinte mai bine informaţiile. Lansat acum un an pe platforma iOS, Sunrise Calendar este disponibil de câteva zile şi pe Android, şi, chiar dacă acesta este încă un produs în plină dezvoltare cu o serie de lacune enervante, acesta promite deja să devină o opţiune demnă de atenţie.

Fiecare utilizator care are nevoie de o aplicaţie mai bună pentru organizarea timpului are propriile sale cerinţe, şi fiecare producător software încearcă să-şi găsească nişa de utilizatori. Sunrise Calendar este un bun exemplu în acest sens, compania excluzând utilizatorii care au nevoie să-şi planifice evenimentele cu multe luni înainte deoarece nu are un mod de afişare a întregului an. Oferind doar moduri de vizualizare pentru lună, săptămână şi zi, Sunrise Calendar se adresează însă celor care-şi programează timpul şi evenimentele pe termen scurt şi oferă, pe lângă clasica paginare a unui calendar, un mod de afişare cronologic de tip agendă care este mereu vizibil şi este uşor de parcurs.

Aşa cum este normal pentru un calendar, Sunrise Calendar oferă moduri de vizualizare pentru oră şi zi, oferă suport pentru invitaţii, actualizări în fundal, prognoză meteo, alarme şi notificări, dar aduce şi câteva opţiuni utile în plus. Pe lângă câmpurile clasice pentru denumire, oră, durată sau descriere, Sunrise Calendar oferă posibilitatea alegerii persoanelor care participă din agenda telefonică locală, trimiterea de invitaţii prin mail, stabilirea clară a locului de întâlnire prin integrarea cu Google Search şi setarea unor alarme recurente zilnice, săptămânale, bilunare, lunare sau anuale. Nici una dintre aceste extra-opţiuni nu este vreo exclusivitate, însă Sunrise Calendar le împachetează într-o interfaţă frumoasă şi le oferă la un preţ imbatabil: gratuit.

În acest moment, Sunrise Calendar este compatibil doar cu serviciile Google Calendar şi Apple iCloud, ceea ce ar trebui să mulţumească mulţi utilizatori obişnuiţi. Versiunea pentru iOS este capabilă să folosească toate conturile locale, integrându-se astfel indirect şi cu serverele Exchange, însă versiunea pentru Android va trebui să aştepte o actualizare pentru a primi această integrare. O altă deficientă al stadiului incipient de dezvoltare pe platforma Android este şi lipsa unei versiuni optimizată pentru tablete, aceasta urmând să sosească ulterior. Odată cu lansarea versiunii Android, producătorul aplicaţiei a lansat şi o interfaţă Web care permite consultarea şi editarea atunci când telefonul sau tableta nu vă sunt la îndemână.

Un detaliu foarte interesant al aplicaţiei este posibilitatea alegerii unor calendare prestabilite. Sunrise Calendar oferă astfel calendare pentru sărbătorile diferitelor religii, pentru sărbătorile naţionale, pentru fazele lunii, pentru programele diverselor ligi sportive şi multe altele. Nu toate aceste calendare sunt perfecte, utilizatorii putând constata că ligile sportive din România nu sunt prezente iar sărbătorile religioase creştine nu sunt separate în funcţie de rit, însă producătorii au promis că aceste extra-opţiuni vor fi îmbunătăţite.

Ca orice aplicaţie modernă, şi Sunrise Calendar pune accent pe integrarea Social Media. Pe lângă integrarea Facebook, care permite colectarea datelor de naştere şi a evenimentelor, aplicaţia oferă şi integrare LinkedIn, Twitter şi Foursquare, care aduc în plus diverse detalii mici utile, cum ar fi check-in-urile persoanelor invitate la un eveniment, trimiterea unui mesaj sau accesarea profilului unei persoane.

Sunrise Calendar nu este încă un produs perfect, iar noua versiune Android duce şi lipsa unor facilităţi prezente în cadrul versiunilor iOS. Aplicaţia are însă un mod de prezentare al informaţiei foarte bun, aduce câteva opţiuni utile în plus şi este disponibilă pe ambele platforme mobile relevante în acest moment, iar dacă stadiul actual de dezvoltare nu vă mulţumeşte, aceasta poate fi măcar ţinută minte şi verificată din când în când până în clipa în care va deveni complet finisată.

Sunrise Calendar este un produs gratuit şi este disponibil în Google Play şi App Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News