Aplicaţia săptămânii: Unclouded

14.02.2015
Aplicaţia săptămânii: Unclouded

Platformă software: Android

În timp ce unii utilizatori aleg un serviciu de stocare cloud şi-i rămân fideli, alţii folosesc furnizori multipli deoarece doresc să beneficieze de redundanţă pentru datele stocate, nu regăsesc mereu opţiunile dorite pentru un anumit tip de date, preferă să beneficieze de cât mai mult spaţiu gratuit sau pur şi simplu le este prea lene să-şi mute datele de pe un serviciu pe altul. Iar în acest ultim caz în care folosiţi mai multe servicii sau conturi, o aplicaţie simplă precum Unclouded simplifică managementul şi transferul datelor între acestea.

Spre deosebire de soluţiile precum FolderSync, Unclouded nu este o aplicaţie gândită în mod special pentru upload sau download, deşi este capabilă să îndeplinească fără nici o problemă aceste funcţii, ci mai degrabă una destinată managementul datelor deja stocate online. Iar dacă nu este un client pentru transfer foarte grozav, Unclouded reuşeşte să fie în schimb un manager bun pentru fişierele stocate pe OneDrive, Drive, Dropbox şi Box deoarece oferă câteva opţiuni interesante şi mai multe moduri de sortare automată foarte utile.

Actualizată de curând la Material Design, interfaţa este simplă şi intuitivă. În spatele meniului lateral din partea stângă se ascund conturile multiple care au fost setate şi toate modurile de vizualizare, în timp ce interfaţa principală oferă un câmp de căutare, opţiunea pentru sortarea fişierelor şi un Action Bar în spatele căruia se ascund opţiunile de control ale fişierelor şi directoarelor.

Imediat după setarea unui cont, Unclouded va scana conţinutul stocat online şi va prezenta un panou informativ care va afişa spaţiul total, spaţiul utilizat şi numărul de fişiere şi directoare. Aplicaţia permite răsfoirea structurii arborescente a directoarelor sau un mod de afişare generală a tuturor fişierelor, însă cei care caută anumite tipuri de date beneficiază de modul suplimentar de afişare Categories.

Funcţionând complet automat, acest mod de lucru sortează documentele după tipul lor, iar utilizatorii vor putea regăsi grupate documentele PDF, fişierele Office, imaginile, fişierele text simple, documentele grafice, arhivele sau resursele HTML, PHP şi similare. Acest mod de afişare este completat de Last Modified, care permite descoperirea rapidă a fişierelor modificate în ultima oră, în ultimele douăsprezece ore sau în ultimele zile, săptămâni sau luni, ceea ce va fi de un real ajutor în cazul în care aveţi mii sau zeci de mii de fişiere.

Aplicaţia permite sortarea fişierelor după dimensiune, denumire sau dată, cu sau fără afişarea directoarelor în capul listei, iar această facilitate este completată de un câmp pentru căutare care face o indexare rapidă a denumirilor şi oferă o funcţie de autocompletare. Aplicaţia oferă şi o opţiune pentru regăsirea rapidă a fişierelor duplicate, însă aceasta funcţionează doar în cadrul contului curent şi nu poate compara două conturi separate.

Împreună cu opţiunile de interfaţă care afişează în permanenţă spaţiul ocupat de fişiere sau directoare, numărul de fişierele conţinute de directoare şi procentul reprezentat din spaţiul total ocupat, utilizatorul are astfel la îndemână un instrument util care îi permite să descopere şi să accese rapid datele pe care le caută.

După cum ziceam, aplicaţia nu stă la fel de bine atunci când este vorba de transfer. Unclouded include un modul pentru Upload care permite accesarea conturilor deja setate, a spaţiilor locale speciale pentru imagini sau muzică dar şi a aplicaţiilor care au funcţii declarate pentru managementul de fişiere, cum ar fi de pildă ES File Explorer sau Photos.  Acest mod de lucru permite selectarea multiplă, însă nu permite şi upload-ul concurent pe două sau mai multe servicii în acelaşi timp şi nu oferă opţiuni pentru sincronizarea automată a conţinutului local nou.

Transferul între serviciile cloud este şi el greoi şi neintuitiv ascuns în spatele opţiunii Send Files, însă aplicaţia recuperează atunci când este vorba de generarea adreselor Web care pot fi folosite pentru partajarea rapidă a conţinutului prin email, Bluetooth sau orice aplicaţie declarată în meniul Share din Android.

În acest moment, aplicaţia duce lipsa unor opţiuni mai bune pentru transfer şi este penalizată de paletă cam redusă a serviciilor online compatibile, însă dacă opţiunile şi suportul descris vă atrag, măcar o puteţi testat gratuit pentru a vedea dacă vă satisface pretenţiile. Aplicaţia Unclouded este disponibilă gratuit în Google Play, însă pentru activarea temei întunecate de interfaţă şi deblocarea a mai mult de două conturi va trebui să faceţi o achiziţie suplimentară de 99 eurocenţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News