Aplicațiile din Play Store au acum o secțiune cu informații de unde poți afla cât de mult ești urmărit

27.04.2022
Aplicațiile din Play Store au acum o secțiune cu informații de unde poți afla cât de mult ești urmărit

Google a anunțat încă de anul trecut includerea unei noi secțiuni Data Safety în Play Store, de unde utilizatorii de Android vor putea afla în detaliu exact ce tipuri de informații colectează aplicațiile de care sunt interesați. Acum că noul tab cu informații esențiale este lansat oficial, Google dă și un termen limită pentru dezvoltatorii de aplicații, care ar trebui să detalieze exact ce și cum sunt folosite aplicațiile propuse spre instalare.

Noua secțiune Data Safety are menirea de a oferi dezvoltatorilor de aplicații o modalitate transparentă de a arăta potențialilor utilizatori ai aplicațiilor distribuite prin intermediul Play Store cum sunt colectate și în ce fel sunt folosite informațiile despre aceștia. În special, utilizatorii sunt ajutați să discearnă cât de protejate le sunt datele personale, dacă aleg să instaleze aplicația respectivă pe propriul dispozitiv.

Totodată, Google va ajuta prin auto-completarea unui set minim de explicații, generate pe baza permisiunilor solicitate de aplicație. Dezvoltatorii de aplicații pot studia rezumatul generat de Google, adăugând propriile clarificări, dacă consideră de cuviință.

Planul Google este de a asigura că utilizatorii pot afla exact ce tipuri de informații colectează aplicațiile de care sunt interesați, acționând apoi în cunoștință de cauză atunci când decid să folosească (sau nu) aplicația respectivă. Totodată, dezvoltatorii de aplicații sun mai bine „motivați” să nu exagereze cu permisiunile de acces solicitate, astfel încât să nu riște pierderea utilizatorilor.

Dezvoltatorii de aplicații Android au răgaz până pe 20 iulie să completeze descrierile aplicațiilor cu noile informații despre permisiuni. Totodată, Google dă asigurări că va verifica acuratețea descrierilor furnizate, luând ”măsurile care se impun” pentru dezvoltatorii care recurg la practici înșelătoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult