Apple a anunțat iOS 16. Aduce un lock screen personalizabil și CarPlay avansat pentru integrare cu mașina

06.06.2022
Apple a anunțat iOS 16. Aduce un lock screen personalizabil și CarPlay avansat pentru integrare cu mașina

Apple a anunțat la WWDC 2022 primele informații oficiale despre noile sale sisteme de operare care vor fi lansate în această toamnă. Este vorba despre iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura și watchOS 9. Odată cu lansarea acestor sisteme de operare, Apple împinge și mai mult ideea de ecosistem, colaborare online și personalizare, oferind câte ceva nou pentru fiecare dispozitiv în parte. Lansarea iPadOS 16, în special, va marca upgrade-ul dispozitivelor iPad de la simple platforme mobile, la adevărate computere de productivitate.

iOS 16 primește un nou lock screen avansat, complet personalizabil

Noul iOS 16 va fi unul dintre cele mai importante update-uri lansate de Apple în ultimii ani pentru smartphone-uri. Acesta va modifica semnificativ ecranul de blocare, ceva ce nu a mai primit îmbunătățiri semnificative de la lansarea iPhone X în 2017. Pentru prima dată în istoria iOS, Apple va permite mai multă personalizare decât simpla schimbare a fundalului.

iOS 16 WWDC 2022 06

Interfața de personalizare este inspirată de cea de pe watchOS, care permite adăugarea de fotografii, schimbarea font-urilor și culorilor și atașarea de widget-uri care să ofere informații rapide direct pe ecranul principal. Totul se face rapid, exact ca pe ceas, iar utilizatorii pot salva multiple ecrane de blocare, pentru a le schimba după bunul plac. Notificările vin acum în partea de jos a ecranului, oferind un design mai bine organizat, fără aglomerații în partea de sus.

Tot din partea de jos vin și noile Live Activities, care pot afișa rapid progresul anumitor aplicații, precum distanța la care se află mașina de Uber comandată, sau comanda de mâncare, sau chiar scorul unui meci sportiv pe care îl urmărești. Aceste Live Activities vor putea fi integrate de către dezvoltatori în aplicații pe baza unui API. La fel se va întâmpla și cu widget-urile.

iOS 16 WWDC 2022 16

Profilurile de Focus pot avea astfel, pe lângă ecrane de aplicații și notificări personalizate, și ecrane de blocare dedicate pentru fiecare mod în parte. Astfel, îți poți separa complet modul de muncă de cel personal, sau de cel pentru când dorești să te relaxezi. Aceste filtre pentru profilurile de focus vor putea modifica inclusiv conținutul afișat în aplicații precum Messages, Mail sau Safari.

iMessage, SharePlay și Live Text primesc îmbunătățiri minore

iMessage primește de asemenea câteva îmbunătățiri, precum posibilitatea de a edita un mesaj deja trimis, sau de a șterge mesajul trimis din greșeală, cât și posibilitatea de a marca discuții din mesaje drept „necitite”, asmenei mail-urilor.

SharePlay, funcția care a debutat anul trecut în iOS 15, care permite vizionarea de conținut direct din Face Time alături de prieteni, funcționează acum și în Messages și poți trece la aplicații compatibile Share Play direct din conversații text sau chat-uri video. TikTok și Disney+ sunt câteva dintre aplicațiile compatibile cu Share Play.

Apple pare că încearcă să ofere și câteva funcții avansate la care Google era specialist anterior. De exemplu, dictarea primește funcții noi, permițând editarea de text cu tastatura fizică și cu vocea simultan. Astfel, poți corecta mai rapid texte. De altfel, dictarea de pe iOS va pune acum semne de punctuație și emoji-uri, dacă dorești asta. Iar dezvoltatorii vor avea posibilitatea de a integra funcții din aplicații direct în Siri, fără să mai fie nevoie de realizarea de scurtături vocale prin aplicația Shortcuts.

Live Text, o altă funcție care a debutat în iOS 15, permite acum copierea de text nu doar din fotografii, ci și direct din clipuri video. Tot prin Live text, Apple va permite traducerea direct din aplicația de cameră. Iar funcțiile Ai care permit Live Text, pot acum să decupeze doar anumite elemente dintr-o fotografie, precum o persoană, sau un animal, pentru a fi folosită în altă aplicație, doar cu o atingere, fără alte soft-uri de editare foto.

Serviciile Apple precum Pay, Wallet și Maps vor primi îmbunătățiri, în special în țări vestice

Apple a vorbit puțin și despre Wallet și Apple Pay. Compania integrează deja cărți de identitate în 2 state din SUA și alte 11 sunt pe cale să adopte această tehnologie. Acolo unde această funcție este disponibilă, aplicațiile care necesită verificare cu un act de identitate vor putea verifica vârsta utilizatorilor direct din „buletinul digital” de pe Wallet. De asemenea, cheile virtuale pentru mașini, hoteluri sau birouri, vor putea fi trimise prin iMessage sau Mail, odată cu iOS 16.

iOS 16 WWDC 2022 42

Apple Pay va porni Tap to Pay în SUA de luna aceasta, putând plăti cu un iPhone, alt telefon sau card contactless fără un POS. Este necesar doar ca vânzătorul să dețină un iPhone pentru a încasa banii. De asemenea, Apple anunță Apple Pay Later, o funcție care îți poate împărți costul unei tranzacții în până la patru rate, care pot fi plătite mai târziu. Și cu această ocazie, comercianții care acceptă plata prin Apple Pay pot oferi direct în Apple Wallet tracking pentru starea comenzilor în timp real, fără o aplicație dedicată sau un site. Shopify va fi prima platformă care va permite asta.

Apple Maps primește hărți noi și îmbunătățite în 11 noi țări, nu și în România, iar hărțile detaliate vin în multe orașe din SUA. Lucruri care vor fi disponibile peste tot sunt însă posibilitatea de a adăuga până la 15 opriri la o singură rută și posibilitatea de a adăuga opriri pe rută folosind Siri prin CarPlay. Apple Maps va putea să îți calculeze și costurile pentru transport în comun, cât și accesa automat cardurile de acces pe care le ai stocate în wallet. Urmează și integrarea de servicii de transport în Apple Maps, fiind prezentată integrarea cu BIRD, aplicația de trotinete și biciclete de la Uber.

Partajarea de fotografii în Photos va fi îmbunătățită, CarPlay va fi complet redefinit

Photos va primi câteva funcții foarte utile, în special pentru familii. Apple va oferi posibilitatea de a crea un iCloud Shared Photo Library, unde ajung automat toate fotografiile comune ale unei familii. Totuși, nu toate fotografiile ajung acolo automat, ci doar cele pe care dorești să le partajezi cu membrii familiei. De altfel, există filtre, precum fotografiile în care toți sunt împreună, sau care au fost realizate atunci când erați în aceeași vacanță, etc. Există și posibilitatea de a detecta telefoanele membrilor din proximitate pentru a stabili dacă este sau nu o fotografie de familie. În aplicația de cameră poți seta înainte să faci fotografia dacă este o poză comună sau una privată. Iar editările făcute pe dispozitivul unui membru, se transmit automat către ceilalți.

Una dintre cele mai importante funcții noi din iOS 16 va fi noul CarPlay, care, din păcate, nu va fi probabil accesibil decât anul viitor. Asta pentru că mașinile compatibile nu vor fi lansate decât spre finalul lui 2023. Apple a vorbit însă despre noua interfață, care se adaptează automat la dimensiunile și forma fiecărui ecran din mașină. Spre diferență de alte sisteme de până acum, CarPlay-ul de generație următoare este afișat pe toate ecranele mașinii, inclusiv în zona ceasurilor de bord. Utilizatorii își pot personaliza astfel forma și modul de afișare al ceasurilor. Printre partenerii Apple care vor integra această nouă tehnologie se numără Jaguar, Land Rover, Mercedes, Porsche, Nissan, Ford, Renault, Volvo și alte brand-uri din zona de medie și premium.

Apple a mai vorbit despre câteva funcții noi, precum Quick Notes, funcția de notițe rapide de pe iPadOS 15, care vine și pe iPhone, noi funcții smart home prin aplicația Home refăcută complet și integrare cu tehnologia Matter, cât și protecție pentru persoanele cu probleme de abuz în familie, care pot să blocheze rapid accesul altor utilizatori la dispozitivul personal, indiferent dacă sunt conectați în aceeași familie prin iCloud.

iOS 16 vine la toamnă, cel mai probabil în luna septembrie, alături de noua generație iPhone 14. Apple nu a vorbit însă despre noi telefoane. Versiunea beta pentru dezvoltatori va fi disponibilă de astăzi, în timp ce utilizatorii de rând vor putea testa iOS 16 din iulie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult