Apple a cerut eliminarea surselor iBoot de pe GitHub. Susţine că securitatea iPhone-urilor nu e afectată

09.02.2018
Apple a cerut eliminarea surselor iBoot de pe GitHub. Susţine că securitatea iPhone-urilor nu e afectată

Ieri a apărut pe GitHub codul sursă pentru o versiune mai veche de iBoot, componenta software din iPhone-uri care porneşte sistemul de operare şi face primele verificări de securitate şi validitate a codului rulat. Acesta ar putea fi folosit pentru a dezvolta hack-uri pentru iPhone care să elimine protecţiile impuse de Apple. Compania a cerut eliminarea codului său proprietar de pe acest serviciu, în timp ce reprezentanţii au încercat să atenueze situaţia, spunând că securitatea telefoanelor nu va fi afecatată.

În timp ce Apple nu a confirmat că tot codul publicat era într-adevăr real, compania a cerut pe cale legală ştergerea acestuia, însă deja cei interesaţi l-au putut copia pentru a-l folosi în viitor. De asemenea, fişierele includeau informaţiile despre copyright Apple, deci sunt şanse mici ca acestea să nu fi venit din interiorul Apple, întrucât nimeni altcineva nu are acces la asemenea informaţii.

Într-o declaraţie oferită celor de la TechCrunch, reprezentanţii Apple au spus că acest leak era bazat pe cod vechi de trei ani, iar sistemul de securitate al telefoanelor nu se bazează doar pe codul sursă din iBoot. Pentru a trece de protecţie mai sunt şi alte componente software importante, cât şi hardware dedicat, care este foarte greu de penetrat. Cel mai probabil, dispozitivele care au rămas pe iOS 9 ar putea fi afectate, însă având în vedere că 93% dintre utilizatorii de iPhone şi iPad rulează iOS 10 sau 11, vorbim despre o parte foarte mică dintre dispozitive.

Astfel, avem parte de câteva veşti bune pentru cei care credeau că acest leak ar putea compromite securitatea telefoanelor lor şi datelor stocate pe acestea. Veştile proaste sunt pentru cei care sperau la metode mai simple de jailbreak pe dispozitive mai noi, care să permită rularea de software nesemnat şi modificarea sistemului de operare. În orice situaţie, conducerea Apple nu pare să fie foarte încântată de faptul că proprietatea sa intelectuală a ajuns pe internet fără acordul său. În ultimii ani, compania chiar a început să fie mai deschisă către dezvoltatorii software, oferind sursele anumitor componente din iOS şi macOS la liber.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult