Apple a lansat iOS 13.1 pentru iPhone, iPad OS 13.1 pentru iPad şi tvOS 13.1 pentru Apple TV

25.09.2019
Apple a lansat iOS 13.1 pentru iPhone, iPad OS 13.1 pentru iPad şi tvOS 13.1 pentru Apple TV

Nu a durat foarte mult de la debutul iOS 13 de săptămâna trecută şi până la apariţia primului update important, iOS 13.1, care adaugă funcţionalitate nouă şi coincide şi cu debutul update-urilor pentru alte dispozitive Apple: iPad OS 13.1 pentru tablete şi noul tvOS 13.1 pentru Apple TV. Acestea primesc astfel acces şi la noul serviciu de gaming pe bază de abonament, Apple Arcade, cât şi noi funcţionalităţi dedicate, care nu sunt pe iPhone.

Câţiva utilizatori s-au plâns de probleme de stabilitate şi de diverse probleme cu noua interfaţă actualizată de pe iOS 13. Apple promite ca aceste probleme să dispară odată cu 13.1, alături de problemele legate de intimitatea datelor. Chiar înainte de lansarea iOS 13 a fost găsită o metodă pentru a trece peste protecţia telefonului cu parolă pentru a accesa agenda telefonică. Alte capabilităţi noi pentru smartphone-urile Apple sunt Share Play, posibilitatea de a trimite sunetul de pe un iPhone pe un alt iPhone, sau pe o tabletă iPad, Apple TV, sau chiar o altă pereche de căşti wireless decât cea care este conectată, pentru a asculta acelaşi lucru simultan.

În cazul iPad OS, tabletele Apple primesc câteva capabilităţi interesante. În primul rând, acestea vor beneficia de o interfaţă mult mai bine adaptată la productivitate, cu posibilitatea de a rula două aplicaţii de acelaşi tip simultan, sau de a trage conţinut dintr-una într-alta cu drag & drop. Mai mult, aplicaţia Files devine mult mai utilă, putând stoca local fişiere descărcate de pe stick-uri USB, camere foto, hard disk-uri portabile sau card-uri SD, dacă ai adaptorul necesar pentru asta. De asemenea, tabletele pot deveni console de jocuri prin conectarea de gamepad-uri DualShock 4 de la Sony sau Xbox One de la Microsoft, pentru a rula jocurile din Apple Arcade şi nu numai. Tot iPad OS primeşte şi suport pentru mouse prin intermediul opţiunilor de accesibilitate.

tvOS este însă un update mai mic. Şi acesta primeşte compatibilitate cu Apple Arcade şi controllerele de gaming de la Sony şi Microsoft, însă probabil că odată cu lansarea Apple TV+, serviciul de streaming al companiei, vom vedea adevăratele avantaje ale acestui update.

Dacă aveţi un iPhone lansat în perioada 2015-2019 (de la iPhone 6s în sus), un iPad Air 2 sau mai nou, sau un Apple TV din generaţiile 4 şi 5 puteţi face update chiar acum.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult