Apple acceptă acum pe AppStore aplicaţii mai mari de 2 GB

13.02.2015
Apple acceptă acum pe AppStore aplicaţii mai mari de 2 GB

Telefoanele mobile devin din ce în ce mai încăpătoare. Apple a lansat anul trecut iPhone 6 şi 6 Plus, cât şi noile iPad Air 2 cu variante de stocare de până la 128 GB. Astfel, compania consideră că a venit momentul să ofere dezvoltatorilor posibilitatea de a beneficia de tot acest spaţiu, mărind limita superioară a mărimii aplicaţiilor. Acest lucru va aduce de la sine jocuri mai arătoase şi aplicaţii mai avansate, capabile să folosească hardware-ul la maxim.

Până în prezent, aplicaţiile nu puteau depăşi limita de 2 GB. Ei bine, Apple a dublat mărimea aplicaţiilor, putând acum lansa software pe AppStore care poate ocupa până la 4 GB. Vechiul prag era instaurat încă din 2008, când a fost lansat magazinul Apple de aplicaţii pentru iOS. Probabil că această mişcare va aduce de la sine şi mărirea capacităţii minime de stocare a dispozitivelor companiei din Cupertino, întrucât cei 16 GB de pe variantele de bază nu mai sunt de mult de ajuns.

Luând în considerare faptul că aproximativ 3 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare, iar pentru un simplu update poate fi necesar până la 5 GB liberi, mai bine de jumătate din spaţiul disponibil este aproape inaccesibil. Imediat ce începi să descarci câteva aplicaţii şi să încarci muzică pe telefon, memoria terminalelor cu 16 GB este aproape plină.

Desigur, majoritatea aplicaţiilor sunt mult mai mici de 2 GB şi cu siguranţă că un procent foarte mic dintre aplicaţiile din viitor vor atinge noua limită de 4 GB. Totuşi, regula pentru descărcarea aplicaţiilor prin intermediul reţelei mobile rămâne neschimbată. Orice aplicaţie care depăşeşte 100 MB nu poate fi descărcată decât prin intermediul unei conexiuni WiFi sau de pe un PC sau Mac echipat cu iTunes. De altfel, în afară de aplicaţii care integrează multe informaţii cu suport grafic sau în jocuri 3D, nici nu este nevoie de foarte mult spaţiu.

Având în vedere că majoritatea aplicaţiilor pe care le folosim pe smartphone-uri sunt simple portaluri către serverele diverşilor furnizori de servicii online, nu ar trebui să ne îngrijorăm prea curând. Nu poate însă să nu ne strârnească curiozitatea noile oportunităţi pe care le deschide spaţiul în plus pentru dezvoltatorii de jocuri video, care pot îmbunătăţi acum rezoluţia texturilor şi pot realiza jocuri mai complexe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult