Apple pregătește o funcție iOS care te alertează dacă ești urmărit cu un AirTag ascuns

11.11.2021
Apple pregătește o funcție iOS care te alertează dacă ești urmărit cu un AirTag ascuns

Deși nu este singurul dispozitiv de acest tip, AirTag este cu siguranță printre cele mai puternice, asocierea sa cu ecosistemul Apple transformând-ul într-un puternic dispozitiv de urmărire.

Apple nu este prima companie care lansează pe piață un tracker bluetooth, dar cu siguranță este cea sub care acest tip de gadget se bucură de cel mai mult succes. Practic, poți adăuga un AirTag bagajului tău și avea certitudinea că îl vei putea localiza oriunde în lume, dacă se întâmplă să-l pierzi. Totul funcționează cu ajutorul celorlalte dispozitive Apple conectate la internet, acestea funcționând ca și detectoare într-o rețea de localizare cu acoperire globală.

În mod inevitabil, eficiența acestei rețele în care orice telefon sau tabletă Apple preia și transmite mai departe locația dispozitivelor AirTag din vecinătate a creat o capcană pentru Apple, serviciul oferit putând fi cu ușurință deturnat pentru a facilita monitorizarea rău intenționată a altor persoane. Cu dimensiuni miniaturale și capabil să funcționeze luni sau chiar ani de zile folosind bateria integrată, accesoriul poate fi strecurat pe ascuns în bagaje, lipit de mașina personală sau chiar cusut în haine, fără ca persoana vizată să bănuiască ceva.

Problema a fost semnalată deja de organizațiile care militează pentru protejarea dreptului la intimitate iar Apple a răspuns acestor îngrijorări, modificând platforma iOS pentru a alerta în mod automat utilizatorul atunci când un dispozitiv AirTag necunoscut este detectat în mod repetat în raza de acțiune a telefonului sau tabletei respective.

Schimbările aduse începând cu versiunea iOS 15.2 beta 2 conferă utilizatorilor abilitatea de a descoperi orice dispozitiv AirTag, cât și alte dispozitive Apple din vecinătate, capabile să îi urmărească. Funcționalitatea a fost adăugată în aplicația Find My, luând forma unei noi secțiuni “Items That Can Track Me.”

Dacă aplicația detectează un dispozitiv necunoscut, va oferi instrucțiuni despre cum îl poți dezactiva, astfel încât să nu te mai poată urmări.

Totodată, dacă bănuiești că cineva ar putea încerca să te urmărească fără permisiunea ta, vei putea apăsa un buton pentru a confirma aceste suspiciuni, Apple putând „potrivi” identitatea tag-ului respectiv cu cea a iPhone-ului în care a fost adăugat, teoretic, descoperind și persoana care încearcă să te urmărească.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult