Apple CarKey: vei putea porni mașina doar cu telefonul. Ce faci dacă rămâi fără baterie?

25.06.2020
Apple CarKey: vei putea porni mașina doar cu telefonul. Ce faci dacă rămâi fără baterie?

Una dintre cele mai interesante funcții pe care Apple le-a prezentat pentru iOS 14 este CarKey. Aceasta va permite utilizatorilor de iPhone să își descuie ușa mașinii cu telefonul prin intermediul modulului NFC. Cheia este stocată în telefon și poate fi chiar copiată și trimisă altor utilizatori de iPhone prin iMessage cu diverse tipuri de permisiuni. Ce se întâmplă însă dacă rămâi fără baterie la telefon? Se pare că Apple s-a gândit și la asta.

Apple CarKey va funcționa pe iPhone chiar și atunci când rămâne fără baterie

Apple CarKey a fost anunțat cu compatibilitate pentru un singur model de mașină momentan. Este vorba despre modelul BMW Seria 5 2021. Utilizatorii vor putea să își înregistreze pe iPhone-ul personal o cheie virtuală prin intermediul sistemului CarKey. Aceasta va fi stocată în același portofel virtual care ține acum toate cardurile înscrise în Apple Pay, biletele de avion sau spectacole și multe altele. Practic, poți descuia mașina la fel cum plătești la orice magazin direct cu telefonul prin NFC.

Apropii telefonul de portieră și mașina este descuiată. Totuși, telefoanele, spre diferență de cheile fizice pentru mașini, sunt dependente de acumulatori, așa că există riscul ca telefonul să se închidă. Se pare însă că Apple s-a gândit și la acest aspect. Conform documentației oficiale, Apple va permite telefonului să continue să descuie mașina timp de 5 ore după ce telefonul se închide din lipsă de baterie. Astfel, ai un timp de bun simț în care să nu rămâi fără acces la mașină. Desigur, toate mașinile echipate cu CarKey au și un sistem de încărcare wireless pentru telefoane și compatibilitate cu sistemul CarPlay.

În prezentarea Apple, pentru a porni mașina era necesară poziționarea telefonului pe încărcătorul wireless, care este de asemenea echipat cu NFC.

CarKey oferă acces și la alte funcții interesante

O funcție interesantă pentru CarKey este însă posibilitatea de a trimite o cheie virtuală prin iMessage. Pot exista până la cinci astfel de copii pentru o singură cheie, iar fiecare poate fi configurată independent. În cadrul unei familii, fiecare membru poate avea de exemplu o cheie personală, cu diverse limitări. Pot fi limitate viteza maximă admisă, volumul sistemului audio, diverse opțiuni de asistență la condus, puterea motorului și alte opțiuni, în funcție de modelul mașinii.

carkey

Astfel, pentru un adolescent care proaspăt a luat permisul de conducere, părinții ar putea să îi limiteze diverse aspecte ale mașinii direct prin CarKey.

O altă funcție utilă pentru CarKey ar putea fi în cazul în care folosești cheia fizică și o pierzi, să ai tot timpul o rezervă la tine. Sau dacă ești plecat de acasă și un membru al familiei are nevoie de o cheie a mașinii și i-o poți trimite prin mesaj, imediat.

Nu toate dispozitivele Apple sunt compatibile

Se pare însă că nu toate dispozitivele Apple vor fi compatibile cu această tehnologie. Apple va lansa și o versiune nouă de iOS 13 care va adăuga compatibilitate cu CarKey. Totuși, doar modelele de iPhone recente și cel mai nou Apple Watch vor putea debloca mașinile prin această tehnologie. Iată lista completă:

  • iPhone XR
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone SE (generația a doua)
  • Apple Watch Series 5
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult