Apple confirmă blocarea port-ului USB pentru împiedicarea tentativelor de hacking în următorul iOS

14.06.2018
Apple confirmă blocarea port-ului USB pentru împiedicarea tentativelor de hacking în următorul iOS

Zvonurile despre restricţionarea accesului la port-ul USB pe iPhone-urile care nu au fost deblocate de către utilizator după mai mult de o oră au fost confirmate. Apple a confirmat pentru Reuters că următoarele versiuni ale sistemului de operare mobil iOS va implementa această metodă de securitate, care va da cu siguranţă bătăi de cap forţelor de ordine care confiscă telefoane de la infractori. Apple nu doreşte însă să îngreuneze treaba poliţiei şi agenţiilor de stat, însă încearcă să protejeze datele utilizatorilor săi împotriva unor atacuri.

Modul USB Restricted Mode va fi activat într-o versiune următoare majoră (probabil că este vorba despre versiunea finală de iOS 12 din toamnă, întrucât următorul iOS 11.4.1 nu va fi decât un update incremental), scopul său principal fiind protecţia împotriva hackerilor şi a „hoţilor” de identităţi online. De asemenea, această metodă de securitate va proteja utilizatorii de agenţiile de stat din ţări în care datele personale nu sunt protejate foarte bine de către lege.

Astfel, spargerea unui iPhone prin intermediul unor soluţii hardware precum GreyKey sau Celebrite va fi imposibilă dacă telefonul nu a mai fost deblocat prin amprentă, cod PIN sau Face ID de mai mult de o oră. Aceste soluţii sunt foarte scumpe, preţul lor fiind stabilit la câteva zeci de mii de dolari, deci această decizie va avea cu siguranţă un impact asupra companiilor pproducătoare.

După cum am aflat în urmă cu doar câteva săptămâni, chiar şi după implementarea USB Restricted Mode, iPhone-urile vor putea fi în continuare sparte dacă există acces la un computer pe care dispozitivul îl „cunoaşte”, conectarea la acesta prelungind perioada de funcţionare a port-ului Lightning fără limite. După ce trece o oră de la ultima deblocare sau ultima conexiune la un dispozitiv sau accesoriu cunoscut, mufa Lightning poate fi folosită exclusiv pentru încărcarea acumulatorului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult