Apple continuă disputele cu Comisia Europeană: utilizatorii din UE s-ar putea să nu primească componente importante din iOS 26

03.07.2025
Apple continuă disputele cu Comisia Europeană: utilizatorii din UE s-ar putea să nu primească componente importante din iOS 26

Continuă disputele legale dintre Apple și Comisia Europeană, cauzate de metodele prin intermediul cărora compania din Cupertino nu îndeplinește condițiile stipulate în DMA (Digital Markets Act). Și, în timp ce Apple se alege cu amenzi usturătoare din partea autorităților europene, de pierdut au și utilizatorii europeni ai dispozitivelor Apple, care sunt privați de anumite funcții.

Să nu uităm că, din cauza incompatibilității inițiale dintre Apple Intelligence și termenii DMA, locuitorii din Uniunea Europeană au așteptat luni bune până să primească funcționalitatea AI promisă de compania lui Tim Cook. Mai mult, funcții precum mirroring-ul telefoanelor iPhone pe ecranele computerelor Mac sunt în continuare indisponibile în UE, iar acest trend va continua, din păcate, și în viitorul apropiat.

Mai exact, tot din cauza legislației stricte Digital Markets Act, Apple nu va aduce nici funcționalitatea Live Activities din viitorul iOS 26 (anumite notificări de pe iPhone vor fi trimise și afișate, în timp real, și de computerele Mac pentru a putea fi urmărite mai ușor atunci când utilizatorul se concentrează pe munca de birou).

De altfel, această abordare restrictivă fost confirmată și de Kyle Andeer, președintele diviziei juridice a celor de la Apple, care, într-o declarație recentă, a recunoscut că unele dintre caracteristicile viitorului iOS 26 vor fi fie amânate pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, fie nu vor fi disponibile deloc. Discuțiile au mers într-atât de departe încât Apple ia în considerare să elimine chiar și emblematica funcție AirDrop pentru această regiune a globului.

Apple vs. Comisia Europeană, războiul continuă

Apple joacă în continuare cartea securității datelor utilizatorilor atunci când contestă legislația DMA, afirmând că alte companii terțe, precum Meta, cer accesul la tehnologie și informații care nu au nicio legătură cu serviciile de bază utilizate de Facebook sau Instagram. De asemenea, Apple continuă să afirme că regulile impuse de DMA nu fac altceva decât să provoace pierderi companiei din Cupertino, forțând-o să-și împartă secretele tehnologice cu alți parteneri nedoriți.

Poziția oficială a celor de la Apple este că legislația Digital Markets Act nu a fost gândită pentru a proteja consumatorii, ci pentru a favoriza alte companii concurente, în special pe cele europene.

După cum bine remarcă colegii de la GSM Arena, este interesant că Apple contestă în justiție legislația europeană impusă de CE, dar nu are nicio problemă cu restricțiile ce îi sunt impuse de guvernul chinez pentru a-și putea comercializa produsele în China.

Sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News