Apple lucrează la realityOS, sistemul de operare pentru dispozitivul VR pe care îl va lansa

10.02.2022
Apple lucrează la realityOS, sistemul de operare pentru dispozitivul VR pe care îl va lansa

Zvonuri despre lansarea ochelarilor inteligenți de la Apple există de câțiva ani deja, iar în fiecare an pare că ne apropiem de un anunț oficial, dar lansarea pare să fie împinsă din ce în ce mai departe. Înainte de ochelarii cu realitate augmentată, se pare însă că Apple va lansa un produs care să tindă spre acest viitor, sub forma unui dispozitiv de realitate virtuală, care să concureze probabil cu Meta Quest. Avem acum și primul indiciu tangibil că Apple ar lucra la un astfel de dispozitiv, pe lângă leak-urile anterioare: mențiunea unui nou sistem de operare în codul App Store, realityOS.

realityOS va fi separat de iOS și macOS

Conform mai multor programatori care au analizat codul open source pe care Apple îl găzduiește pe GitHub legat de anumite componente din App Store, există acum mențiunea „realityOS”, un nou sistem de operare Apple. Acesta ar putea fi numele software-ului dedicat pentru headset-ul de realitate virtuală, așa cum am văzut în trecut că oferă Apple pentru toate dispozitivele sale.

Avem în prezent mai multe sisteme de operare Apple, fiecare dedicat unui tip de dispozitiv. Totul a început desigur cu macOS, sistemul de operare pentru computere desktop și portabile. Apoi a venit iPhone OS, care a devenit între timp iOS, fiind urmat de tvOS, watchOS și, recent iPadOS.

Conform dezvoltatorului software Steve Troughton-Smith, care a publicat informațiile pe care le-a găsit pe Twitter, faptul că vedem aceste mențiuni în codul Apple ar putea însemna că există deja un simulator pentru acest sistem de operare în care poți rula cod pentru noile dispozitive, dar și că sistemul de operare este separat de celelalte, având propriile sale elemente independente.

Nu este prima dată când auzim despre un astfel de software de la Apple

rOS, sau „Oak”, după numele de cod, a fost menționat de Bloomberg încă din 2017 drept un nou sistem de operare Apple pentru AR și VR. Apple a cumpărat la momentul respectiv o companie numită VRvana și pare că munca pentru un dispozitiv de acest gen a început încă de atunci.

Se pare însă că cel mai devreme am putea vedea un dispozitiv VR de la Apple în 2023, echipat probabil cu procesor Apple Silicon similar cu cel de pe sistemele Mac. Momentan însă, compania se luptă cu probleme de supraîncălzire, conform celor mai recente zvonuri.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult