Apple porneşte testarea iOS 13.1, în ciuda faptului că versiunea 13.0 nu a fost încă lansată

28.08.2019
Apple porneşte testarea iOS 13.1, în ciuda faptului că versiunea 13.0 nu a fost încă lansată

iOS 13 va fi un pas important înainte pentru dispozitivele mobile de la Apple, compania separând pentru prima dată sistemul de operare al smartphone-urilor de cel al tabletelor. Acest lucru va asigura o mai bună optimizare pentru fiecare dispozitiv în parte, iar funcţiile unuia nu vor trebui neapărat să apară şi pe celălalt. Se pare însă că dezvoltarea iOS 13 merge foarte bine, întrucât compania deja a început să testeze primul update major al acestui sistem de operare, iOS 13.1, în ciuda faptului că versiunea finală nu este încă lansată.

Cei care sunt înscrişi în programul de testare pentru iOS cu dispozitive iPhone sau iPad, au deja acces la iOS 13.1 beta şi iPadOS 13.1 beta, update-ul care este aşteptat în această toamnă, după lansarea versiunii iOS 13.0, care va fi disponibilă la lansarea noilor modele iPhone 11. Cel mai probabil, Apple va păstra update-ul 13.1 pentru lansarea serviciilor sale noi, precum Apple TV+ şi Apple Arcade, care vor fi disponibile pe întreaga plajă de dispzitive Apple, fie ele mobile sau „de casă”.

Noutăţile din iOS 13.1 includ noi opţiuni în aplicaţia Shortcuts, care permite automatizarea anumitor acţiuni, posibilitatea de a transmite geolocaţia în timp real din aplicaţia Apple Maps, indicator de volum dedicat pentru căştile AirPods şi noi capabilităţi HomeKit, sistemul proprietar Apple pentru dispozitive Smart Home. Nu în ultimul rând, compatibilitatea cu mouse-uri este extinsă, putând acum seta funcţii 3D touch pe unul dintre butoane.

Acesta nu este însă singurul update de iOS pe care Apple l-a lansat săptămâna aceasta. Compania a lansat în urmă cu o săptămână un update care a inclus o vulnerabilitate, care permitea jailbreaking-ul iPhone-urilor şi iPad-urilor. Această vulnerabilitate a fost corectată în urmă cu două zile, prin lansarea iOS 12.4.1. Acest update nu include însă alte „reparaţii”.

iOS 13 în varianta finală este aşteptat cândva în cea de-a doua săptămână din septembrie, în preajma anunţului noii generaţii de iPhone-uri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult