Apple se laudă cu securitate de top, dar câteva aplicații cu malware au apărut și în App Store

09.08.2022
Apple se laudă cu securitate de top, dar câteva aplicații cu malware au apărut și în App Store

Apple se laudă cu fiecare ocazie cu sistemele sale de securitate, garantate în principal de faptul că iOS, macOS și celelalte sisteme de operare sunt închise, software-ul compatibil cu dispozitivele fiind descărcat exclusiv din App Store. Se pare însă că App Store-ul nu (mai) este atât de sigur pe cât se credea, întrucât șapte aplicații din versiunea pentru macOS au fost depistate că rulau de fapt malware, pe lângă funcțiile lor de bază.

Cercetătorul Alex Kleber, specialist în securitate digitală, a descoperit că App Store-ul de pe macOS găzduiește cel puțin șapte aplicații care includ malware. Acestea erau, aparent, dezvoltate de companii diferite, însă la o investigație mai amănunțită a reieșit că toate aceste companii erau de fapt controlate de un singur grup cu bazele în China.

Aplicațiile promiteau că oferă funcții precum editarea de PDF-uri, alternative la aplicații de tip Word, înregistrare de ecran sau streaming video de pe webcam. Se pare că metoda de a trece peste protecțiile Apple a fost una ingenioasă, aplicațiile fiind aparent legitime la prima vedere, însă o parte criptată a acestora se activa la comandă, după ce aplicațiile erau aprobate de Apple. Acest lucru sugerează că există posibilitatea ca și alte aplicații similare să fie ascunse în baza de date App Store, fără ca nimeni să știe.

Iată lista cu aplicații periculoase de pe Mac App Store:

Dacă aveți un computer cu macOS și ați descărcat oricare dintre acestea, ar fi o idee bună să le ștergeți manual din computer.

  • PDF Reader for Adobe PDF Files (Sunnet Technology Inc.)
  • Word Writer Pro (Netozo Limited)
  • Screen Recorder (Safeharbor Technology L Ltd.)
  • Webcam Expert (Wildfire Technology Inc.)
  • Streaming Browser Video Player (Boulevard Technology Ltd.)
  • PDF Editor for Adobe Files (Polarnet Limited)
  • PDF Reader (Xu Lu, apparently associated with Sunnet Technology Inc.)

Câteva dintre ele erau foarte populare pe App Store, majoritatea fiind în top 100 cele mai descărcate aplicații de pe platformă, în timp ce PDF Reader for Adobe PDF Files ajunsese chiar numărul 1 în categoria Educație în SUA.

sursa: Lifehacker

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult