ARC pentru Chrome rulează aplicaţii de Android pe orice PC

03.04.2015
ARC pentru Chrome rulează aplicaţii de Android pe orice PC

Google a lansat de curând pentru toată lumea App Runtime for Chrome (ARC) pentru Chrome OS şi Chrome browser. Acesta este un mediu software care oferă posibilitatea de a rula aplicaţii de Android pe computere echipate cu browserul sau sistemul de operare desktop de la Google. Deşi ARC există de ceva vreme şi a fost disponibil pentru o listă selectă de dezvoltatori de aplicaţii, acesta este acum disponibil pentru oricine doreşte să porteze îşi porteze aplicaţiile pe desktop.

Pentru a rula o aplicaţie de Android pe Chrome OS sau browserul Chrome, trebuie împachetată folosind noul ARC Welder. Aceasta se instalează din Chrome Web Store şi procesează fişierul în format .apk. Acesta necesită configurarea câtorva setări precum modul în care să fie afişat (lanscape sau portrait, mod tabletă sau telefon, etc.) şi oferă la final posibilitatea de a rula software-ul de mobil pe computer. Procesul este simplu şi poate fi realizat de către oricine are acces la fişiere .apk.

ARC funcţionează însă sub Android 4.4 şi nu sub versiunea mai recentă 5.0. Totuşi, acest lucru nu împiedică aplicaţiile să ruleze, întrucât majoritatea sunt compatibile cu versiunea mai veche a sistemului de operare. Acest mediu software integrează şi Google Play Services, API necesar pentru rularea aplicaţiilor care beneficiază de funcţii precum Oauth2, Google Cloud Messaging sau autentificare cu un cont Google. Totuşi funcţii mai avansate precum plăţile din aplicaţie nu sunt incluse, iar software-ul care necesită acces la acestea ar putea să nu pornească sau să întâmpine probleme.

Puteţi testa chiar acum această funcţionalitate folosind orice variantă a browser-ului Chrome, fie că îl rulaţi pe Windows, Linux sau Mac OS X. Practic, orice computer şi tabletă cu Windows poate fi considerat un dispozitiv capabil să ruleze software de Android, lucru care nu poate decât să îi bucure pe cei de la Google. Va fi interesant să vedem cum evoluează ARC odată cu lansarea Windows 10, care va fi un software universal, ce va rula atât pe PC-uri, cât şi pe tablete şi telefoane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult