AV-Comparatives: malware-ul Android este în creştere, dar 95% din acesta vizează doar China

29.08.2013
AV-Comparatives: malware-ul Android este în creştere, dar 95% din acesta vizează doar China

Din cauza popularităţii explozive şi a ecosistemului deschis, platforma Android a devenit de multă vreme ţinta predilectă a creatorilor de malware. Toate statisticile afirmă în mod repetat acest lucru însă, fără a fi greşite, acestea înfăţişează doar o situaţie generală şi nu reuşesc să ofere o imagine fidelă a pericolului la care este supus utilizatorul.

La fel ca platforma Windows la începutul deceniului trecut, Android este un teren de joacă optim pentru creatorii de troieni şi adware. Platforma este foarte populară, ecosistemul său deschis permite existenţa unor magazine alternative pentru aplicaţii iar utilizatorii au chiar posibilitatea să instaleze produse software din ce surse doresc. Acest pericol nu a împiedicat Windows să rămână platforma desktop dominant şi nu va împiedica nici platforma Android, însă cei care nici măcar nu s-au lovit de astfel de probleme  şi-ar putea pune întrebarea legitimă „unde este acel malware?”

Cunoscutul site AV-Comparatives a făcut o analiză a 20 de magazine alternative pentru aplicaţii Android, datele fiind culese între noiembrie 2012 şi mai 2013. În acest interval de timp, compania a detectat 7175 de aplicaţii nedorite, aici întrând atât aplicaţiile malware precum viruşii sau troienii, cât şi cele greyware, cum ar fi produsele adware sau spyware.

Cifra este mare, fără nici o îndoială, iar AV-Comparatives afirmă că aceasta indică o creştere vizibilă. În acelaşi timp însă,  cele mai multe dintre aceste ameninţări nu vizează utilizatorii europeni sau nord-americani deoarece nu mai puţin de 95 de procente dintre acestea se găsesc doar în magazinele online de aplicaţii din China sau alte ţări din Orientul Îndepărtat. Cunoscând o creştere explozivă, piaţa asiatică este ţinta predilectă a infractorilor, Europa şi SUA fiind pieţe mature şi stabile care nu mai prezintă tot atât de mult interes.

Acest procent mic al ameninţărilor care vizează zona noastră nu înseamnă că ne permitem luxul să fim neatenţi atunci când instalăm aplicaţii chiar şi din magazinul oficial Google. Verificarea notelor acordate unui produs software, lectura comentariilor cumpărătorilor sau inspectarea celorlalte aplicaţii publicate de producătorul aplicaţiei sunt practici simple care ne pot feri de necazuri, pentru că 5 procente dintr-un număr mare de ameninţări reprezintă totuşi o problemă.

În acelaşi timp, datele AV-Comparatives ne arată că pericolul este mai mic decât ne-ar lăsa statisticile globale să credem, ceea ce nu poate fi decât o veste bine venită. Pentru situaţiile în care utilizatorul trebuie să instaleze o aplicaţie Android cu origine incertă, AV-Comparatives a lansat şi AVC-UnDroid, un instrument online pentru scanarea acestora.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News