Bill Gates s-a retras. Citatele celebre au rămas

15.07.2008
Bill Gates s-a retras. Citatele celebre au rămas
Teorii, axiome, filosofii marca Bill Gates

Plăteşte anual un milion de dolari impozit pe locuinţă; locuinţă de 125 de milioane. A adunat peste 50 de miliarde de dolari din software şi s-a aflat ani la rând pe primul loc în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Iar acum, Bill Gates s-a "pensionat" pe caz de boală. O boală caracteristică bogătaşilor, ce se manifestă după o anumită vârstă prin dorinţa de a cheltui munţi de bani pe acţiuni filantropice.

Aşadar Gates a părăsit oficial funcţia supremă a celei mai puternice companii de soft din lume. L-a lăsat la cârma Microsoft pe "nebunul" de Steve Ballmer, glumeţul ăla simpatic care la o cuvântare s-a pătat cu ouăle catapultate din auditoriu, marele orator pe care e invidios până şi fermecătorul Steve Jobs, boss-ul Apple. Bill Gates rămâne însă în istorie nu numai datorită uluitoarei averi dobândite de-alungul a treizeci de ani ci şi a unor replici mai mult sau mai puţin inteligente pe care le-a emis în cadrul interviurilor ori discursurilor sale de până acum. Vă invit să savuraţi câteva, aranjate pe categorii, adunate cu grijă de pe Internet.

Începem cu "640K de memorie ar trebui să fie suficientă pentru oricine". Este fals, cel puţin în 2008, nouă nu ne ajung nici 500GB. Se pare că este la fel de falsă şi atribuirea acestui citat lui Bill Gates. Dar nu ne vom ocupa în acest articol de citatele atribuite pe nedrept acestui personaj. De fapt, Gates explica în 1981 că o memorie de 640KB este un pas semnificativ înainte pentru PC-urile IBM. "Am spus tot felul de chestii prosteşti sau greşite, dar nu asta. Nici un om implicat în domeniul computerelor n-ar fi înstare să afirme că o anumită capacitate de stocare ar fi suficientă pentru totdeauna" – explica Gates în 1996 pentru Blooomberg Business News.  "Mă tot lovesc de citatul acela prostesc atribuit mie (…)."

Bill Gates

Teorii, axiome, filosofii marca Bill Gates

 • "Cei mai nemulţumiţi dintre clienţii tăi reprezintă cea mai valoroasă sursă pentru învăţare (evoluţie)".  – Business @ The Speed of Thought, 1999
 • "Dacă oamenii ar fi înţeles cum se vor acorda patentele pe vremea când cele mai multe idei de azi erau inventate şi le-ar fi înregistrat, industria ar fi actualmente într-un punct mort." (Challenges and Strategy Memo, 1991)
 • "Vorbind exclusiv din punctul de vedere al alocării resurselor de timp, religia nu este foarte eficientă. Aş putea face mult mai multe lucruri într-o dimineaţă de duminică." (revista TIME, ianuarie 1997)
 • "Succesul este un profesor slab. Îi păcăleşte pe oameni isteţi, făcându-i să creadă că sunt infailibili." (The Road Ahead, 1995)
 • "În fiecare dimineaţă, dacă n-ai chef să te dai jos din pat, adu-ţi aminte că nu eşti încă printre cei bogaţi care-şi permit să doarmă cât vor şi-o să vezi ce chef de muncă te apucă imediat."
 • "Cel mai bun angajat este un bărbat de 35 de ani care are 40 de ani de experienţă în domeniu."
 • "Când eram tânăr, credeam că banii şi puterea mă vor face fericit. Aveam dreptate."
 • "Înainte să faci ceva perfect, fă ceva perfectibil."
 • "Aşadar, într-o oarecare măsură, motivul pentru care astăzi Statele Unite deţin supremaţia se datorează faptului că în urmă cu 20 de ani (noi, cetăţenii – n.r.) am avut o atitudine relativ umilă. Adică, pe atunci priveam spre Japonia şi ne spuneam ‘Wow, este oare modelul lor superior, am putea îmbunătăţi măcar într-o privinţă modelul nostru?’ Şi toate lucrurile minunate pe care le realizăm azi, beneficiază de pe urma respectivei abordări din trecut. Dacă nu vom continua să fim chiar şi într-o mică măsură modeşti, să privim spre realizările celorlalte ţări şi să învăţăm de la acestea, atunci relativa dominaţie a noastră se va scurta mai repede decât ne dorim." (Conferinţa Digital Dividends, Seattle, octombrie 2000)
 • "Ei bine, reamintiţi-vă, eu nu dispun de dolari. Eu sunt posesorul acţiunilor Microsoft. Deci, doar prin multiplicarea a ceea ce posed cu un număr ajungeţi la acele cifre impresionante." (Playboy, 1994)
 • "Intodeauna supraestimăm schimbările ce vor avea loc în următorii doi ani, dar le subestimăm pe cele ce se vor întâmpla în umătorii 10. (The Road Ahead, 1996)
 • "Dacă aş fi fost un tip a cărui unică dorinţă era să câştige, aş fi schimbat de mult domeniul de activitate. Dacă aş fi avut vreo idee despre unde voi ajunge în cele din urmă, nu credeţi că aş fi ajuns acolo cu ani în urmă?" (Playboy, 1994)

Internet

 • "Uneori şi noi suntem luaţi prin suprindere. Spre exemplu, la apariţia Internetului, acesta se afla doar pe locul cinci-şase în lista noastră de priorităţi. Şi nu s-a întâmplat ceva de genul ca cineva să-mi spună despre Internet, iar eu să-i răspund ‘Nu ştiu cum se pronunţă cuvântul acesta’. Am zis ‘O da, îl am pe listă, deci e în regulă’. Dar după aceea ne-am trezit că se dezvoltă mult mai repede decât ne imaginam şi devine un fenomen mult mai profund faţă de cum era consemnat în strategia noastră."  (speech ţinut la Universitatea din Washington, iulie 1998)
 • "De fiecare dată când ies la iveală tehnologii noi, părinţii au temeri îndreptăţite despre modul cum acestea vor fi utilizate de către copii. Iar Internetul trebuie să se fi situat undeva în fruntea listei."  (remarcă a lui Gates la Comitetul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al parlamentului SUA – martie, 2008)
 • "Este corect să spunem că vremurile actuale se aseamănă cu cele ale apariţiei maşinilor de tipărit, a telefonului sau a radioului. Şi aceste intrumente de comunicare au avut un impact major asupra omenirii. Au făcut ca Pămîntul să pară un spaţiu mai mic.  Au facilitat dezvoltarea mult mai eficientă a ştiinţei. Au permis apariţia de noi căi de desfăşurare pentru activităţile politice. Au avut un impact mai modest asupra modului cum au fost educaţi oamenii. Acum, calculatorul personal conectat la Internet este cu mult mai puternic, în multe privinţe, decât toate celelalte instrumente de comunicare". (Harvard Conference on Internet Society, 1996)
Bill Gates despre Internet, computere şi politică

Vizionarul… Bill despre Spam

 • "La fel ca aproape oricine foloseşte emailul şi eu primesc o tonă de spam în fiecare zi. Cele mai multe sunt mesaje despre cum să scap de datorii sau cum să mă îmbogăţesc peste noapte. Ar putea fi chiar distractiv, dacă n-ar fi atât de iritant." – Microsoft PressPass 2003
 • "Spam-ul va deveni o chestiune a trecutului peste doi ani" – BBC News, ianuarie 2004 

Politics and PC’s

 • "Există oameni care nu agrează capitalismul şi oameni care nu agrează PC-urile. Dar nu există utilizator pasionat de PC căruia să-i displacă Microsoft." (Gates citat în cartea Foolish Words: The Most Stupid Words Ever Spoken – New York, 2003)
 • "Computerul Personal şi Internetul vor deveni elemente fundamentale ale vieţii. Încă nu au ajuns în punctul acela, dar cu siguranţă se află deja pe acestă pistă şi vor ajunge la fel de populare ca şi automobilele." – cu ocazia lansării Windows 98, San Francisco (25 iunie, 1998)

Adevărul despre VISTA?

 • "Windows XP este cel mai puternic, rapid şi de încredere sistem de operare pe care l-am creat vreodată. Practic am investit miliarde de dolari în dezvoltarea acestui nou produs. Dezvoltarea acestuia s-a bazat pe feedbackul utilizatorilor, pe o viziune despre noile activităţi de care un PC trebuie să fie capabil. (lansarea oficială a Windows XP – New York, 25 octombrie 2001)

Micro$$$oft

 • "Microsoft a avut competitori serioşi în trecut. E o treabă bună că există muzee care oferă o documentare în acest sens." – Bill Gates (ironic?!) într-un discurs susţinut la Computer History Museum, 2001
 • "În urmă cu 30 de ani, când împreună cu Paul Allen am pus bazele Microsoft, aveam vise mari legate de software. Ne imaginam ce impact ar putea avea. Vorbeam despre viitorul în care în fiecare birou, în fiecare casă va exista un computer. Este fantastic să-ţi vezi cele mai multe vise împlinite şi că ele au pătruns în viaţa atâtor oameni. Niciodată nu mi-am imaginat însă ce companie incredibilă şi puternică s-ar putea naşte din ideile noastre originale." (din conferinţa de presă în care Gates îşi anunţa planurile de a continua part-time munca la Microsoft şi de a se dedica activităţilor filantropice – Redmond, iunie 2006). Se confirmă, în 80% dintre casele americanilor există astăzi cel puţin un computer.
 • "Aproximativ 3 milioane de computere sunt vândute anual în China, dar cumpărătorii nu plătesc şi pentru software. Într-o bună zi o vor face totuşi. Iar atât timp cât oamenii aceştia fură soft, noi vrem să-l fure pe al nostru. Vor deveni oarecum dependenţi (de produsele noastre – n.r.), iar apoi ne vom gândi cum să recuperăm, cândva în următorul deceniu." – discurs la Universitatea din Washington, 1998)
 • "Nu vom crea niciodată un sistem de operare pe 32 de biţi." – discurs lansarea MSX – acronim atribuit arhitecturii standard pentru computere personale în anii 80. Cu o nesimţire infinită, iată ca M$ a lansat în 2007 Windows Vista inclusiv pe 64 de biţi 🙂
 • "Software-ul pe care îl lansăm nu conţine bug-uri semnificative pe care un număr semnificativ de utilizatori să le dorească remediate." (revista Focus, octombrie 1995)

Bill Gates, filantropul

 • "Ştii cum e în cele mai multe cazuri, oamenii decid să-şi treacă averea pe numele copiilor, iar asta constituie o alegere perfect legitimă. În ce mă priveşte, cred că-i mai bine atât pentru societate cât şi pentru copiii mei, ca cea mai mare parte a bogăţiei al cărei norocos păstor sunt să se întoarcă spre soluţionarea unor probleme importante precum accesul la tehnologie, educaţie, cercetare medicală, servicii sociale şi multe altele."  (interviu cu Charlie Rose, martie 1998)
 • "Trăim vremuri fenomenale. Dacă ne putem permite ca în primele decenii ale secolului 21 să găsim căi prin care să rezolvăm nevoile săracilor astfel încât acest demers să genereze profit şi recunoaştere pentru business, vom descoperi o metodă durabilă de a reduce sărăcia în lume. O astfel de sarcină nu are termen de finalizare. Nu poate fi niciodată finalizată. Dar un efort susţinut de a încerca punerea în practică a unei astfel de viziuni va ajuta la schimbarea lumii. Iar eu sunt mândru să iau parte la această încercare. " (Word  Economic Forum – Elveţia, ianuarie 2008)

Bill Gates, Steve Jobs

Pentru fanii Apple

 • "Pentru a crea un standard nou trebuie să vii cu ceva care nu e doar puţin diferit; acel ceva trebuie să fie cu adevărat nou şi să fascineze cu adevărat mintea oamenilor – iar Macintosh, dintre toate echipamentele pe care le-am văzut vreodată este singurul lucru ce corespunde acest standard." (la o conferinţă a Apple, 1984)
 • "Următoarea generaţie de softuri interesante se va naşte pe Macintosh, nu pe IBM PC" (BusinessWeek, noiembrie 1984)

Şi, de ce nu, de final să ne veselim cu câteva citate celebre "hăckuite", preluate de pe inversul Wikipediei – Uncyclopedia.org

 • "(nr.: Ce vreţi mă?) Codul sursă? Nu sunteţi voi înstare să vă descurcaţi cu codul sursă" – Bill Gates despre codul sursă al software-ului de la Microsoft.
 • "Monopoly este un joc (domnule senator). Eu doar încerc să stăpânesc întreaga lume" – răspunsul lui Bill Gates la acuzaţiile legate de monopolul Microsoft în domeniul soft.
 • "Îl spăl cu Kleenex (soluţie de curăţat geamuri – nr.)" – Bill Gates despre Windows.
 • "Nimeni, niciodată, nu va avea nevoie de o memorie mai mare de 640K pentru computerul său personal" – Gates într-un meeting al companiei IBM, 1992.
 • "Internetul nu este compatibil cu Internet Explorer" – Bill Gates despre Internet şi browserul web inclus în sistemul de operare al Microsoft.