BitTorrent Inc vrea să schimbe infrastructura WWW cu ajutorul browser-ului peer-to-peer Maelstrom

BitTorrent Inc vrea să schimbe infrastructura WWW cu ajutorul browser-ului peer-to-peer Maelstrom

Din momentul în care a fondat compania BitTorrent Inc, Bram Cohen a încercat să extindă utilitatea faimosului protocol de transfer pe care l-a creat şi a lansat o serie de produse precum DNA, Sync, Live sau SoShare. Cel mai recent proiect este însă mai puţin obişnuit deoarece nu mai vizează doar simpla distribuţie de conţinut, BitTorrent Inc propunând ideea unui World Wide Web complet descentralizat şi a unui browser capabil să-l acceseze: Maelstrom.

Aflat în acest moment în stadiul de dezvoltare Alpha şi având nevoie de utilizatori interesaţi să-l testeze, Maelstrom este un produs interesant din punct de vedere tehnologic şi conceptual. Bazat pe codul sursă Chromium, acesta foloseşte însă tehnologia BitTorrent pentru transferul de date şi îşi propune să schimbe infrastructura World Wide Web prin descentralizarea completă a surselor de conţinut.

Compania a plecat de la ideea că nu doar distribuţia de fişiere poate beneficia de avantajele transferurilor peer-to-peer, ci şi distribuţia de conţinut în tot ansamblul ei. În linii mari, implementarea imaginată de către BitTorrent Inc îi va permite unui autor să publice tot conţinutul Web dorit şi să beneficieze de reţeaua de distribuţie descentralizată a clienţilor Maelstrom pentru propagarea acestuia.

Conform BitTorrent Inc, această nouă infrastructura va reduce dependenţa de serviciile Web tradiţionale, va proteja intimitatea şi securitatea utilizatorilor şi va pune la dispoziţia creatorilor de conţinut un mediu de distribuţie eficient şi ieftin. Din descrierile vagi oferite în acest moment, se înţelege că împachetarea conţinutului Web va fi la fel de simplă ca actuala creare a unui fişier .torrent, browser-ul Maelstrom urmând să interpreteze datele recepţionate şi să le afişeze ca pe o pagină Web obişnuită.

Maelstrom se află în acest moment în stadiul de dezvoltare Alpha, utilizatori curioşi care sunt interesaţi să-l testeze putând cere o invitaţie pe site-ul companiei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News