Browserele desktop în octombrie: Internet Explorer în creştere, Chrome şi Firefox în scădere

01.11.2012
Browserele desktop în octombrie: Internet Explorer în creştere, Chrome şi Firefox în scădere

Chiar dacă este destul de greu să găseşti utilizatori care folosesc Internet Explorer, statisticile lunare întocmite de Net Applications spun altceva, iar datele pe ieri încheiata lună octombrie reliefează chiar ceva neaşteptat: revenirea Internet Explorer.

Internet Explorer recuperează încet

Deşi scăderea cotei de piaţă a acestui browser sub 50 de procente este aşteptată de luni bune de zile, Internet Explorer a reuşit să recupereze o parte din cota de piaţă pierdută, confirmând creşterea timidă din cursul lunii anterioare. 20 de procente din cele 54,13 adjudecate de Internet Explorer sunt reprezentate de versiunea 9.0, partea leului fiind acaparată de versiunea 8.0, care este însă în scădere. Versiunea 6.0, pe care toată lumea aşteaptă să o vadă dispărută o dată pentru totdeauna, insistă şi rezistă, ocupând şi în prezent 6,85 procente din totalul pieţei browserelor.

Internet Explorer 8, cel mai popular browser

Atât Mozilla Firefox cât şi Google Chrome au pierdut procente de piaţă, primul scăzând sub 20 de procente, după ce depăşise această barieră în vară, în timp ce se află în a două lună consecutivă de scădere, ajungând în prezent la 18,55 procente.

Mozilla acuză neoficial Microsoft că a generat scăderi pentru popularele browsere alternative Firefox şi Chrome prin omiterea includerii ecranului pentru alegerea unui browser, impus de Uniunea Europeană, începând cu februarie 2011. La acea dată, Microsoft a lansat Service Pack 1 pentru Windows 7 şi, din cauza unor „probleme” a căror natura nu a fost încă elucidată, ecranul pentru alegerea browser-elor nu a fost afişat pentru circa 28 de milioane de utilizatori, Mozilla estimând pierderea a circa 9 milioane de clienţi.

Graficul descărcărilor Firefox, afectat de lipsa ecranului de alegere a browser-ului din Windows 7 SP1

Urmărește Go4IT.ro pe Google News