BSPlayer revine cu forţe noi

09.12.2008
BSPlayer revine cu forţe noi

Tind să cred că o parte din cititori sunt familiari cu numele BSPlayer. În anii 2004-2005, în căutarea unui player video capabil să se descurce cu toate codec-urile video ce invadaseră mediul multimedia, am descoperit această aplicaţie. Desigur că ea avea nevoie de codec-uri adiţionale pentru a putea rula orice clip video, însă facilităţile oferite şi controlul intuitiv o scoteau în evidenţă pe lângă alte programe similare. Controlul cu ajutorul mouse-ului, tastele rapide şi setările pentru subtitrări erau printre punctele sale forte. Un mouse wireless se putea transforma cu uşurinţă într-o telecomandă atunci când era rulat un film cu ajutorul BSPlayer.

BSPlayer 2.33 - skin-uri preinstalate

Programul a fost gratuit până la versiunea 1.37.826, lansată la sfârşitul lui 2005. În acel moment, producătorii au fost nevoiţi să apeleze la un modul Adware pentru a putea finanţa proiectul şi a trece la versiunea 2.0. Acesta se numea WhenU.Save şi era considerat de librăriile mai multor aplicaţii antivirus şi antispyware ca fiind periculos. Exista şi o versiune Pro, contra cost, care nu instala acest Adware, însă mă îndoiesc că au fost prea multe persoane în ţara noastră interesate de ea.

Captura de imagine realizata cu BSPlayer

Personal am folosit BSPlayer 1.37.826 pentru o lungă perioadă de timp. În combinaţie cu FFDShow, ultima versiune de AC3 Filter şi ultima versiune DivX, orice clip video era rulat impecabil. Exista o singură excepţie: filmele high definition în container MKV. În cazul lor am apelat la VLC Media Player, o aplicaţie cu codec-uri încorporate care este în stare să redea aproape orice format video cunoscut. Deşi permitea un nivel ridicat de personalizare, VLC Media Player avea câteva lacune în comparaţie cu BSPlayer şi nu am putut-o adopta ca singura aplicaţie pentru vizionarea filmelor în perioada în care am folosit sistemul de operare Windows XP.

BSPlayer 2.33 - panoul cu optiuni

Odată cu trecerea la Windows Vista, a apărut însă o problemă cu BSPlayer. Versiunea veche nu rula pe acest sistem de operare. După ce am folosit o perioadă de timp VLC Media Player şi nu am fost mulţumit de randarea clipurilor video cu rezoluţie subHD, am decis să caut un alt player „universal”. Acesta a fost momentul în care m-am îndreptat din nou spre BSPlayer. Nu mică mi-a fost surpriza să descopăr că versiunea 2.33, care este gratuită, nu mai vine cu acel Adware de care ştiam. Ba mai mult, ea nu mai are nicio problemă cu randarea fişierelor de tip MKV.

Doarece are nevoie de alte codec-uri pentru a rula şi pentru că nu toţi utilizatorii au descoperit combinaţia perfectă care să redea orice film, BSPlayer vine cu un modul care detectează automat codec-urile instalate. În cazul în care lipseşte unul absolut necesar, player-ul îl va descărca de pe Internet chiar la instalare. Cu toate codec-urile instalate, BSPlayer ocupă aproximativ 33 MB. Poate singura problemă pe care am semnalat-o este lipsa suportului pentru interfaţa Aero din Vista. În unele cazuri aplicaţia o va dezactiva în timpul redării filmului. Skin-ul iniţial poate fi schimbat cu alte patru skin-uri preinstalate sau se pot descărca skin-uri noi de pe site-ul oficial.

BSPlayer 2.33 - alte skin-uri preinstalate

Am testat BSPlayer 2.33 cu aproape 50 de fişiere video comprimate cu codec-uri diferite şi nu am întâmpinat nicio problemă. Conform producătorului, player-ul poate rula printre altele fişiere de tip AVC HD, QuickTime, Real Media, OGM, MKV şi FLV. Cei interesaţi, pot descărca BSPlayer 2.33.977 de pe site-ul oficial, de pe site-ul Fileforum.com sau de pe site-ul nostru, apăsând pe butonul de Download de mai jos. Cei care folosesc Windows XP, pot descărca versiunea 1.37.826 de aici.

Download BSPlayer 2.33

Plusuri şi minusuri:

[+] redă aproape toate tipurile de fişiere video cunoscute

[+] control uşor cu ajutorul tastelor rapide şi al mouse-ului

[+] gratuit pentru uz noncomercial

[] suport parţial pentru interfaţa Aero din Windows Vista

Urmărește Go4IT.ro pe Google News