Cât de mare e diferența de performanță între Windows ARM și noile Mac-uri cu procesor M1

16.12.2020
Cât de mare e diferența de performanță între Windows ARM și noile Mac-uri cu procesor M1
foto: Microsoft/Apple

Cât de mare e diferența de performanță între Windows ARM și noile Mac-uri echipate cu procesorul Apple M1?

Știm deja că noul chipset Apple M1, dezvoltat pentru a înlocui procesoarele Intel Core din configurația sistemelor MacBook, oferă performanțe impresionate. Dar exact cum se compară noile modele MacBook cu echivalentul direct, portabilele Surface Pro X cu Windows on ARM?

Deși Windows rulează și pe dispozitive bazate pe ARM, opțiunile disponibile pentru consumatori sunt deocamdată puține. Tableta Microsoft Surface Pro X este una dintre ele, ehipată cu un chipset ARM dezvoltat de Microsoft în parteneriat cu Qualcomm.

Spre deosebire sistemele MacBook, dispozitivele care folosesc Windows on ARM au la dispoziție doar o selecție limitată de aplicații native, alternativa propusă de Microsoft fiind rularea aplicațiilor X86 pentru PC cu ajutorul unui emulator. Soluția nu permite însă rularea de aplicații pe 64 de biți create pentru procesoarele AMD și Intel, limitând accesul utilizatorilor doar la aplicații X86 pe 32 biți.

Windows ARM

Software-ul pe 32 de biți rulează la performanțe semnificativ mai scăzute, Apple rezolvând această problemă în 2019, lansând revizia macOS Catalina. În același timp, Apple a introdus tehnologia Rosetta 2 pentru noile Mac-uri M1, care „traduc” software creat pentru Mac-urile Intel într-un binar ARM care funcționează mai bine pe computerele bazate pe chip-uri Apple.

Deficit mare de performanță între Windows ARM și și noile Mac-uri

Rămas să ajungă din urmă rivalul Apple, Microsoft a lansat recent o versiune Windows beta care suportă emulare X86 pe 64 de biți, însă nivelul de performanță rămâne mult în urma noilor Mac-uri cu cip M1.

Windows ARM

Într-un test Geekbench 5, Surface Pro X a fost depășit de noul MacBook Air M1 și, de asemenea, clasat în spatele unui laptop HP Pavilion ieftin care rulează cu un procesor Intel Core i5.

Windows ARM

Testat cu HandBrake, un software open-source pentru transcodarea videoclipurilor, noul MacBook Air cu cip M1 a transformat un videoclip 4K de 12 minute în format 1080p H.265 în aproximativ 23 de minute. În schimb, aceeași operațiune a durat 2 ore pe laptopul Surface Pro X ARM.

Din păcate, chiar și cu optimizările promise de Microsoft pe partea soluției de emulare, dispozitivele Windows on ARM rămân cu un deficit de performanță major în comparație cu Mac-urile M1.

Încercând să determine în ce măsură deficitul de performanță se datorează chipsetului Qualcomm, dezvoltatorii au reușit să emuleze Windows 10 pe un portabile Apple motorizat de noul chipset M1, scorul obținut cu benchmark-ul Geekbench fiind mai bun decât cu Surface Pro X rulând Windows 10 on ARM în modul nativ.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult