Ce este nou şi interesant în Windows 8.1 Preview

27.06.2013
Ce este nou şi interesant în Windows 8.1 Preview

Sistemul de Windows 8 a fost prins într-un tir încrucişat al argumentelor utilizatorilor, opiniilor celor mulţumiţi de saltul de performanţă şi a multiplelor îmbunătăţiri de interfaţă opunându-li-se cele care reclamau ergonomia slabă a interfeţei Modern UI atunci când se utilizează tastatură şi mouse. Conferinţa BUILD 2013 a început ieri seară, iar Microsoft a lansat versiunea Preview a viitorului Windows 8.1, aceasta aducând o serie de noutăţi menite să înmoaie, pe cât posibil, reticenţa celor care nu au fost convinşi de Windows 8.

Una dintre schimbările importante este reapariţia parţială a butonului Start. Acesta nu este decât element grafic activ pentru accesarea Start Screen şi nu oferă vechiul meniu arborescent cu aplicaţii, dar este mai uşor de accesat decât vechiul colţ activ din Windows 8. Vechiul meniu administrativ care era accesibil cu combinaţia de taste Windows – X poate fi accesat acum şi printr-un click dreapta pe noul buton Start, acesta îmbogăţindu-se acum şi cu opţiunile de Shutdown şi Restart.

Mediul grafic Modern UI a primit o serie de actualizări interesante, printre care se remarcă opţiuni mai bune pentru particularizarea temelor coloristice şi posibilitatea utilizării wallpaper-ului din mediul desktop şi în Start Screen, un mic truc care face mai puţin brutală din punct de vedere vizual trecerea între cele două medii. Rigidele Live Tiles beneficiază acum de două noi dimensiuni, pentru un total de patru, utilizatorii putând alege fie blocuri pătrate de mari dimensiuni, care pot afişa mai multe informaţii, fie blocuri de două ori mai mici decât cele implementate în Windows 8.

Pentru cei care lucrează preponderent în mediul desktop, Windows 8.1 aduce suficient noutăţi importante. Meniul Taskbar and Navigation Properties permite setarea opţiunii de pornire direct în mediul desktop, lista tuturor aplicaţiilor din Start Screen poate fi accesata rapid cu un simplu gest de jos în sus iar sortarea acestora permite acum aplicaţiilor desktop să fie afişate înaintea celor pentru Modern UI.

Alte noutăţi sunt îmbunătăţirea vizibilă a panoului Search prin unificarea secţiunilor, posibilitatea de mutare a mai multor Live Tiles în acelaşi timp, posibilitatea de dezactivare a colţurilor active folosite pentru navigaţie, ajustarea liberă a spaţiului ocupat de aplicaţiile care rulează în modul Snap şi un meniu Modern UI pentru setări îmbunătăţit. Serviciile native nu au fost uitate, remarcându-se integrarea net superioară cu SkyDrive şi îmbunătăţirea Windows Store.

Din punct de vedere tehnologic, Windows 8.1 aduce suport mai bun pentru ecranele cu rezoluţii mari, actualizarea platformei DirectX la versiunea 11.2, actualizarea Connected Standby pentru a conlucra şi cu noile procesoare Intel Haswell şi apariţia suportului nativ pentru imprimantele 3D.

Utilizatorii Windows 8 pot descărca actualizarea Windows 8.1 Preview din Windows Store, imaginea ISO întârziind puţin. Utilizatorii Windows 7 care nu au fost mulţumiţi de Windows 8 ar mai putea încerca o dată deoarece actualizările, chiar dacă nu readuc integral vechiul mediu desktop, răspund suficient de bine nemulţumirilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News