Ce oportunităţi oferă Windows 8 dezvoltatorilor români

20.11.2012
Ce oportunităţi oferă Windows 8 dezvoltatorilor români

Cu mult timp înainte de lansarea Windows 8, Microsoft a deschis Windows Store, magazinul de aplicaţii pentru cele două versiuni ale sistemului de operare. El a fost prezentat în luna septembrie a anului trecut în cadrul conferinţei Build 2011 şi va suporta doar sistemul de operare Windows 8 şi versiuni ulterioare ale lui. Aplicaţiile pot fi obişnuite sau construite pe interfaţa Modern UI, cunoscută până de curând sub denumire de Metro. Şi cum un magazin de aplicaţii nu se umple singur, vom prezenta în continuare oportunităţile pe care le au dezvoltatorii români pentru a publica şi monetiza aplicaţii pentru Windows 8 şi Windows RT.

Noul ecran de stard din Windows 8

Că vrem să recunoaştem sau nu, Windows este cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri la nivel global. Noua versiune, Windows 8, aduce o nouă interfaţă ce se adaptează unui nou mod de interacţiune între utilizator şi PC. Afişajele sensibile la atingere au invadat piaţa, iar Microsoft a proiectat interfaţa Modern UI pentru a fi cât se poate de prietenoasă cu ele. Pe de altă parte, noul sistem de operare păstrează multe elemente cu care utilizatorii sunt familiari, având un mediu desktop pe care mulţi îl vor recunoaşte.

Cu o astfel de popularite, Windows 8 poate deveni o atracţie pentru dezvoltatori, fie ei începători, fie nume consacrate în domeniu. Microsoft are un sistem bine pus la punct de aprobare şi publicare a aplicaţiilor în noul lor Windows Store şi vom vorbi puţin despre el în continuare. Începând din 15 septembrie, România se află pe lista ţărilor în care se poate crea un cont de dezvoltator.

Aprobarea şi publicarea unei aplicaţii

Procesul de aprobare are şase paşi: procesarea iniţială, testul de securitate, testul de compatibilitate tehnică, testul de compatibilitate pentru conţinut, semnătura digitală şi publicarea, precum şi afişarea în magazinul de aplicaţii. Dacă nu sunt probleme la niciunul din cei şase paşi descrişi mai sus, aprobarea şi publicarea unei aplicaţii poate dura mai puţin de 24 ore.

Cu ocazia WOWZAPP 2012, eveniment desfăşurat în perioada 9-11 noiembrie şi în Bucureşti, dezvoltatorii români au avut posibilitatea să intre în contact direct cu echipa Microsoft şi să înveţe cum să construiască aplicaţii pentru Windows 8. Cei care nu au putut participa au parte de o listă lungă şi completă de indicaţii şi specificaţii pe site-ul oficial Microsoft.

Dezvoltatori români la WOWZAPP 2012

Ce limbaje de programare trebuie să cunoşti

Dezvoltarea unei aplicaţii pentru Windows 8 oferă o flexibilitate sporită celor interesaţi. Spre exemplu, cei care sunt familiari cu tehnologiile web pot dezvolta o aplicaţie pentru Windows Store folosind HTML5, CSS3 şi JavaScript. Cei care au dezvoltat deja aplicaţii folosind .NET, Windows Presentation Foundation sau Microsoft Silverlight pot folosi limbajul XAML cu codul scris în C++, C# sau Visual Basic. Cei care au experienţă cu DirectX pot folosi limbajele C++ şi HSLS pentru a folosi la maxim placa grafică.

Diferenţele între o aplicaţie Windows Store şi una clasică

Cei care s-au jucat cu o tabletă cu Windows 8 înţeleg că o aplicaţie pentru Windows Store trebuie să fie diferită una ce rulează în Desktop. Vorbim în primul rând de un limbaj de design diferit. Aplicaţia trebuie să ruleze în trei layout-uri diferite: landscape, portret şi o treime din ecran. Apoi, aplicaţiile trebuie să fie optimizate pentru controlul cu degetul. Butoanele mici sau înguste, uşor de găsit cu mouse-ul, ar trebui înlocuite cu unele mai prietenoase cu degetele utilizatorilor.

În Windows 8, aplicaţiile comunică între ele. Există funcţii de căutare şi partajare care funcţionează local, în aplicaţie, dar şi global, în sistem. În plus, există meniuri cu amplasare comună în toate aplicaţiile şi utilizatorul poate accesa oricând bara ascunsă pe latura dreaptă a ecranului, numită Charms Bar.

Şi să nu uităm de tile-uri. Ele înlocuiesc icon-urile în Windows 8 şi oferă o flexibilitate sporită pentru dezvoltator. Un tile poate fi mărit şi poate afişa informaţii în timp real, fără a fi nevoie să porneşti aplicaţia pentru un update. Live tile-urile pot fi updatate fără ca aplicaţia să pornească în fundal, îmbunătăţind astfel consumul.

Costuri şi preţuri

Pentru a putea publica aplicaţii în Windows Store, dezvoltatorii trebuie să-şi creeze un cont. Microsoft percepe o taxă iniţială de 180 lei pentru dezvoltatorii individuali şi de 360 lei pentru companii. Dezvoltatorii români pot crea aplicaţii pentru piaţa locală, însă Microsoft încurajează şi o perspectivă globală. Un joc bun, spre exemplu, va prinde peste tot în lume.

Preţul unei aplicaţii pentru Windows 8 va fi între 1,49 $ şi 999,99 $. Dezvoltatorii pot publica aplicaţii gratuite şi au dreptul să ofere conţinut contra cost în aplicaţie. În cazul unei aplicaţii plătite, dezvoltatorul primeşte 70% din preţ, iar Microsoft încasează 30%. În cazul în care o aplicaţie generează vânzări mai mari de 25.000 $, cota oprită de Microsoft va fi redusă la 20%. De asemenea, cei care cumpără o aplicaţie au la dispoziţie o perioadă de testare de şapte zile, în care pot primii banii înapoi dacă nu sunt mulţumiţi.

Concluzie

Ar fi multe de spus despre dezvoltarea aplicaţiilor pentru Windows 8. Informaţiile de mai sus ar trebui să încurajeze talentele locale să dezvolte aplicaţii pentru noul sistem de operare de la Microsoft, atât pentru piaţa românească, cât şi pentru piaţa internaţională. Microsoft vine în întâmpinarea lor cu un suport extins şi multe informaţii pe site-ul oficial. Celor interesaţi le urăm mult succes!

Urmărește Go4IT.ro pe Google News