Ce sunt Android One şi Android Go şi prin ce diferă de versiunea standard a sistemului de operare dezvoltat de Google

01.03.2018
Ce sunt Android One şi Android Go şi prin ce diferă de versiunea standard a sistemului de operare dezvoltat de Google

Google dezvoltă în acest moment trei sisteme de operare mobile pentru smartphone-uri. Acestea sunt Android, Android One şi Android Go. Deşi au în mare parte „ADN” identic, cele trei platforme au fost gândite pentru dispozitive din categorii de preţ (şi implicit, performanţe) diferite, chiar dacă acest raţionament nu este respectat întotdeauna de producători, după cum veţi vedea mai jos. De exemplu, HTC a lansat recent un smartphone destul de puternic – modelul U11 Life – care rulează Android One, deşi ar fi putut lejer să fie livrat cu versiunea standard a sistemului de operare. O altă companie are două modele high-end care folosesc ediţia One. 

 

Android One

 

Această versiune de Android a fost anunţată în 2014 şi urma să fie instalată pe smartphone-uri low-end cu preţ accesibil, destinate în special pieţelor emergente. Totuşi, Android One a început să apară pe tot mai multe versiuni mid-range, unele de la producători cunoscuţi (vezi HTC) şi cu hardware destul de puternic. De aceea, Google a îmbogăţit-o şi a ajuns, în cele din urmă, să lanseze o altă versiune de Android pentru smartphone-urile low-cost.

 

Nokia 8 Sirocco, un vârf de gamă care rulează Android One

 

Unii producători, precum HMD Global (Nokia), preferă să folosească această platformă pe toate modelele deoarece oferă câteva avantaje, garantate de Google. Acestea sunt:

 

– Actualizări de securitate timp de trei ani.

– Actualizări la noile versiuni ale Android timp de doi ani.

– Acces la interfaţa de bază a sistemului de operare şi la serviciile Google.

– Hardware-ul telefoanelor este testat de Google înainte de a fi acceptat în programul Android One.

 

Mulţi utilizatori preferă Android One deoarece este foarte asemănător cu versiunea „pură” a sistemului de operare standard Android, instalată pe terminalele din gama Pixel.

 

Alte exemple de smartphone-uri care rulează Android One sunt: Moto X4, Xiaomi Mi A1, Nokia 6 sau Nokia 7.

 

Cu câteva excepţii, Android One nu este instalat pe vârfurile de gamă. Unele dintre aceste excepţii sunt modelele Nokia 8 şi Nokia 8 Sirocco, oferite de HMD Global.

 

Android Go

 

Google oferă o gamă de aplicaţii Go, optimizate pentru smartphone-urile cu hardware mai slab. Printre acestea se numără YouTube Go, Google Maps Go sau Gmail Go. Puţini ştiu, însă, că există şi Android Go. Această versiune a sistemului de operare nu este bine cunoscută în Occident, unde oamenii cumpără, de obicei, smartphone-uri mai avansate.

 

CITEŞTE ŞI: Pune-ţi smartphone-ul la „dietă”. Aplicaţii „Lite” disponibile pentru Android care ocupă un spaţiu redus şi consumă puţine date mobile

 

Android Go a fost gândit pentru smartphone-uri care au o memorie RAM de 1 GB sau mai mică, 8-16 GB capacitate de stocare internă şi chipset entry-level (Snapdragon 210 sau un model MediaTek similar).

 

Interfaţa Android Go

 

Sistemul de operare include versiunile Go, despre care scriam mai sus, ale aplicaţiilor Google. Acestea ocupă un spaţiu redus (în medie cu 50% mai puţin) şi au un consum mai mic de date mobile. Orice funcţie care nu este necesară a fost eliminată din această platformă.

 

Astfel, producătorii pot oferi smartphone-uri cu Android foarte ieftine, unele cu preţ mai mic de 50 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult