Ce trebuie să ştii pentru a deschide rapid site-urile favorite

Ce trebuie să ştii pentru a deschide rapid site-urile favorite

Conform sondajului pe care l-am realizat şi la care încă se mai poate vota, majoritatea covârşitoare a cititorilor go4it.ro preferă Firefox. Fără a-i jigni pe cei care folosesc alt browser, acest fapt denotă cu cititorii go4it.ro posedă un nivel de cunoştinţe IT peste medie, comparativ cu utilizatorul obişnuit. Dar oare ştiu aceştia secretele pe care browser-ul roşcovan le ascunde?

Vorbind cu unii prieteni şi colegi despre diverse aspecte legate de browsere şi Internet în general, am ajuns la concluzia că nu sunt cunoscute, sau sunt cunoscute dar nu sunt folosite unele funcţii importante oferite de Firefox. Funcţii care au rolul de a uşura navigarea pe Internet. Mai exact, în acest caz, utilizatorii nu profită de facilităţile pe care Firefox le oferă legat de bookmark-uri şi deschiderea rapidă a site-urilor preferate.

Address bar-ul din Firefox, bara în care scrii adresele site-urilor, a evoluat, a devenit mai inteligentă odată cu Firefox 3. Nu mai este bara simplă, în care scrii adresa site-ului şi atât. Ştie să îţi găsească site-uri pe care le-ai vizitat anterior, pe baza a trei tipuri de informaţii: titlul site-urilor, adresa acestora şi tag-uri.

Puterea exemplului

Să presupunem că vreau să intru pe un site pentru a căuta o hartă. Nu-mi aduc aminte adresa site-ului respectiv, dar ţin minte că, atunci când l-am adăugat la bookmarks, i-am atribuit tag-ul "harta". Aşa că, în loc să mă chinui să-mi aduc aminte adresa site-ului, scriu în address bar cuvântul harta, iar Firefox îmi returnează toate site-urile care au cuvântul hartă, fie în adresă, fie în titlu, fie în tag.

Firefox - Cautare dupa cuvantul

A se observa în imaginea de mai sus cuvintele îngroşate. Firefox evidenţiază în acest fel rezultatele care corespund căutării. În imagine se vede că la cele mai multe site-uri a găsit cuvântul harta la tag-uri şi doar la un site l-a găsit în titlu.

Să facem un pas mai departe şi să presupunem că lista afişată de Firefox este foarte lungă, iar pe mine nu mă interesează decât hărţile Bucureştiului. Prin urmare, scriu în address bar "bucureşti", după "hartă."

Firefox - cautare dupa cuvintele

Firefox îmi arată acum (a se vedea imaginea de mai sus) toate site-urile care conţin cele două cuvinte, indiferent că un cuvânt este la tag-uri, iar celălalt fie în adresa site-ului, fie în titlul acestuia. De asemenea, de reţinut că din cele patru, trei sunt salvate în bookmarks (cele cu steluţă galbenă), iar ultimul este un site vizitat cândva, dar nesalvat la bookmarks.

Ce trebuie reţinut

Din exemplele date reies câteva idei pe care orice utilizator care vrea să-şi uşureze viaţa şi aibă control asupra browser-ului ar trebui să le reţină. Aceste idei, pe scurt, sunt:

Nu neglija tag-urile

Când adaugi un site la bookmarks, acordă-i câteva secunde şi atribuie-i câteva tag-uri prin care tu crezi că poate fi descris. Tag-urile trebuie să fie cuvinte separate prin virgulă, descrieri logice, care să-ţi vină automat în minte când vei încerca să ţi-l aduci aminte.

Firefox - atribuirea tag-urilor pentru site-urile care le salvezi la bookmarks

Organizează-ţi bookmark-urile pe foldere

Când adaugi la bookmarks un site, pune-l într-un folder, nu-l lăsa de izbelişte. Îţi va fi de folos pe viitor, când nu vei găsi un site, deşi îţi aduci aminte că l-ai salvat. Având bookmark-urile organizate pe foldere logice, măcar vei şti unde să cauţi.

Library - manager-ul de bookmark-uri din Firefox

Foloseşte inteligent address bar-ul

Address bar-ul din Firefox nu mai e doar căsuţa în care scrii o adresă şi aştepţi să vezi dacă browser-ul ştie să o completeze automat. Este mult mai mult de atât. Dacă nu-ţi aminteşti adresa unui site, poţi scrie acolo un tag şi/sau un cuvânt din titlu ori o parte de adresă, iar Firefox va face automat filtrarea, precum în exemplul de mai sus.

De ţinut minte că (,) cuvintele pe care le scrii în address bar vor fi căutate simultan în trei tipuri de informaţii: adrese, titluri şi tag-uri. Practic ai trei şanse de a regăsi un anumit site. În plus, căutarea acestor informaţii se face atât în Bookmarks, cât şi în History. De aceea, este o idee bună să setezi Firefox să reţină site-urile vizitate pentru o perioadă cât mai mare (Tools – Options – Privacy – Keep my history for at least X days).

Firefox este un browser solid, care oferă foarte multe facilităţi, incluzându-le aici şi pe cele care pot fi adăugate cu ajutorul extensiilor. Însă nici cel mai tare browser din galaxie nu-l va face mai deştept pe cel care nu învaţă să-l folosească. Trebuie să ai curiozitatea şi pasiunea de a testa şi a folosi funcţiile pe care le ai la dispoziţie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News