Chrome și Mozilla vor ajunge curând la versiunea cu numărul 100, riscând probleme cu afișarea anumitor site-uri

19.02.2022
Chrome și Mozilla vor ajunge curând la versiunea cu numărul 100, riscând probleme cu afișarea anumitor site-uri

Reprezentând mai mult decât un prag simbolic, trecerea la versiunea Chrome 100 sau Firefox 100 va fi marcată cu introducerea de noi tehnologii web și renunțarea la unele vechi, schimbări care ar putea strica funcționarea anumitor site-uri. Google, Mozilla dar și Microsoft, care folosește motorul Chromium pentru browserul Edge, lucrează deja pentru preîntâmpina eventuale bug-uri care s-a putea manifesta la scară mai largă.

Potrivit calendarului pregătit deja de mai multe luni, Google Chrome și Microsoft Edge ar putea anunța trecerea la versiunea 100 în cursul lunii martie, urmând ca dezvoltatorul Firefox să vină cu un anunț similar în luna mai.

„Când browser-ele au ajuns pentru prima dată la versiunea 10 în urmă cu puțin peste 12 ani, au fost descoperite multe probleme cu bibliotecile de analiză User-Agent, deoarece numărul major al versiunii a trecut de la o cifră la două”, explică o echipă de dezvoltatori web într-un blog Mozilla . La fel ca infama eroare Y2K care a făcut ca anul 2000 să nu se distingă de 1900 pentru unele computere, browser-ele au formate diferite pentru șirurile user-agent și „este posibil ca unele biblioteci de analiză să aibă presupuneri sau erori care nu iau în considerare. numere de versiuni majore din trei cifre ale contului.”

În ideea de ajuta detectarea și rezolvarea din timp a eventualelor probleme, dezvoltatorii Chrome, Edge și Firefox au inclus deja un parametru special care determină raportarea în avans versiunii 100, facilitând testarea site-urilor web. De asemenea, există și un plan de rezervă, de folosit în cazul în care problemele apar la o scară mai largă. Spre exemplu, Mozilla precizează că va repara „la cald” site-urile care nu funcționează corect, iar Google și Microsoft admit că ar putea activa un parametru care să determine „înghețarea” temporară a versiunii raportate de browserul web la numărul 99.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult