Tutorial: cum folosești Google Chrome pentru control de la distanță în loc de TeamViewer

22.03.2023
Tutorial: cum folosești Google Chrome pentru control de la distanță în loc de TeamViewer

Google Chrome nu este doar cel mai popular browser din lume, atât pe desktop, cât și pe mobil, dar și o aplicație care poate să facă mult mai multe decât să deschidă pagini web. Puțini utilizatori știu, dar Google Chrome are și un sistem de control de la distanță al computerului, similar cu soluții precum TeamViewer, care poate fi folosit rapid, pe baza unei extensii oficiale de la Google. Iată cum poți folosi Chrome Remote Desktop.

Atât timp cât Chrome este instalat pe ambele computere (cel la care vrei să te conectezi și cel de pe care te vei conecta), este foarte simplu să pornești o nouă conexiune între ele.

Cum instalezi Chrome Remote Desktop

Mai întâi, trebuie să instalezi Chrome Remote Desktop, care este o extensie pentru Google Chrome. Aceasta se face la prima încercare de conectare de pe fiecare din computere:

  1. Accesezi remotedesktop.google.com
  2. Apeși pe Share My Screen
  3. Ori apeși pe butonul de download, ori pe Install din notificare pentru a descărca extensia
  4. Apeși pe Add to Chrome din fereastra deschisă
  5. Va trebui să oferi permisiunile pe care extensia le cere și să accepți instalarea
  6. În cazul în care folosești MacOS, va trebui să instalezi și o aplicație dedicată

Chrome remote desktop download

Odată instalată, de fiecare dată când dorești să cedezi controlul unui computer către altcineva, accesezi site-ul remotedesktop.google.com și apeși pe Share my Screen. Acest buton va genera un cod de 12 caractere pe care va trebui să îl trimiți către cel care va prelua controlul.

Alternativ, dacă vrei să controlezi un computer de la distanță, introduci codul în căsuța de mai jos a site-ului numită „Connect to another computer”.

Cel care cedează controlul computerului va trebui să apese pe butonul Share de pe notificarea care apare pe ecran, iar din acel moment, mouse-ul și tastatura vor putea fi folosite de către cel care se conectează de la distanță.

În partea de jos apare o notificare care menționează că PC-ul este controlat de la distanță, iar apăsarea pe Stop Sharing poate în orice moment să oprească conexiunea. Din când în când, utilizatorul care cedează controlul va trebui de asemenea să apese pe un buton pentru ca această conexiune să nu fie oprită automat. Această funcție este implementată pentru siguranță.

Cum activezi Remote Access pentru control nelimitat al unui computer

Poți evita acest inconvenient prin setarea software-ului pentru Remote Access. Astfel, pe baza unui PIN, vei putea tot timpul să te conectezi fără limite la un alt computer. Asta se face tot de pe site, din bara din stânga, unde este funcția Remote Access:

  1. Apeși pe Remote Access din bara din stânga
  2. Setezi Turn On
  3. Alegi un nume pentru computer
  4. Setezi un PIN

remote desktop sharing

După aceea, vei putea să te conectezi la acel PC, dacă este pornit, doar pe baza acelui PIN.

Funcția Remote Access funcționează și de pe mobil, însă nu și cea de Remote Support.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult