Chrome Web Store obligatoriu acum şi pentru dezvoltatori

15.05.2015
Chrome Web Store obligatoriu acum şi pentru dezvoltatori

Google Chrome a fost întotdeauna un proiect deschis, oricine putând avea acces la sursele sale. Se pare că libertatea produselor bazate pe Chromium va fi limitată în curând, întrucât extensiile vor putea fi instalate doar din magazinul dedicat, Chrome Web Store, chiar şi în variantele pentru dezvoltatori. Se pare că există în continuare un număr foarte mare de extensii din surse neoficiale, care pot afecta siguranţa sistemelor pe care Chrome şi derivatele sale rulează, iar această soluţie asigură protecţie mai bună împotriva software-ului nedorit.

Motivul pentru care Google a decis să treacă la fapte este numărul imens de plângeri din partea utilizatorilor. În ultima perioadă, de când au fost impuse noile reguli numărul de probleme semnalate în legătură cu extensii nedorite către departamentul de suport tehnic a scăzut cu 75%. Astfel, Google a trecut la fapte şi a anunţat că va oferi suport pentru instalarea de plugin-uri exclusiv de pe Web Store, chiar şi în variantele Chrome pentru dezvoltatori.

Extensiile de pe magazinul propriu de aplicaţii asigură compatibilitatea cu toate versiunile de Chrome, dar în acelaşi timp oferă siguranţa că acestea nu pot fi instalate fără acordul utilizatorului. Mai mult, instalarea de pe Web Store garantează faptul că software-ul nu vor putea aduce după el şi alte lucruri nedorite, precum malware. Cei care dezvoltă noi extensii vor putea în continuare să le instaleze şi să le testeze local, folosind certificate oficiale, însă pentru a oferi software-ul către public, acesta trebuie să se regăsească mai întâi pe serverele Google.

Iniţial, doar variantele Chrome pentru dezvoltatori pentru Windows vor primi acest update. Google a dezvăluit că abia în luna iulie va activa aceste funcţii şi pentru dezvoltatorii de pe Mac OS X, iar Linux nu a fost menţionat. Cu această mişcare, Google Chrome devine o platformă mai închisă, însă mult mai bine protejată împotriva software-ului nedorit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult