Clasamentul versiunilor de Android în iunie 2023: Android 13 înregistrează o creștere impresionantă

07.06.2023
Clasamentul versiunilor de Android în iunie 2023: Android 13 înregistrează o creștere impresionantă

Android 13 începe să prindă tracțiune printre utilizatorii de smartphone-uri, însă deja ne apropiem de lansarea Android 14, care va avea loc, cel mai probabil, în august sau septembrie. Astfel, vestea că versiunea actuală a sistemului de operare este ceva mai populară nu are un impact atât de mare, întrucât urmează deja să fie înlocuită.

Android 13 a crescut foarte mult, dar este încă în urma versiunilor 10, 11 și 12

Google a publicat clasamentul celor mai folosite versiuni de Android, iar dintre toate, Android 13 a avut cea mai mare creștere în jumătate de an. Datele sunt colectate pe 30 mai, și sunt comparate cu cele din luna ianuarie 2023.

Android 13 era prezent doar pe 5,2% dintre dispozitivele active din ianuarie, însă este acum prezent pe 15%, dovadă că multe companii au început să ofere actualizări mai rapide pentru o selecție mai largă de dispozitive. Totuși, Android 12, versiunea lansată în 2021, este în continuare mai populară, cu 16,3% din total, dar în scădere cu 2,6 procente față de începutul anului.

Android 11 este în continuare cea mai populară versiune a sistemului de operare de la Google, cu 23,1% din total, o scădere cu doar 1,3% față de luna ianuarie. Și Android 10 este foarte popular în continuare, cu 17,8%, fiind prezent pe mai multe dispozitive decât cele mai recente două versiuni luate individual.

Chiar și Android 9 se „ține bine”, cu 11,9% din total, la 5 ani de la lansare, în timp ce versiunile Android 8 și 8.1 sunt folosite de doar 2,2, respectiv 6,1% din totalul de utilizatori de telefoane Android.

Variantele Android 7.1, 7, 6, 5.1, 5 și 4.4 au toate mai puțin de 3% fiecare, cel mai puțin popular fiind Android 5 cu 0,3%.

android versions june 2023

Nu ne așteptăm ca până la finalul anului să vedem schimbări majore ale acestui clasament. Android 14 va fi lansat pentru modelele Pixel mai întâi, iar producătorii vor lansa actualizări pentru modelele lor flagship, mai întâi. Probabil că abia anul viitor vom vedea această versiune pentru cele mid-range și entry-level. Este posibil însă ca în următoarele luni să asistăm la o creștere în popularitate a variantei Android 13, odată ce modelele din gamele inferioare primesc acest update promis încă de anul trecut.

sursa: Android Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult