Cum activezi funcţia Trusted Locations din Android 5.0 Lollipop

16.01.2015
Cum activezi funcţia Trusted Locations din Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop este probabil cea mai importantă actualizare a sistemului de operare mobil de la Google, aducând nu doar nouă interfaţă Material Design, care are la bază mediul software ART (menit să accelereze afişarea elementelor grafice), dar şi funcţionalitate nouă, care se regăsea până de curând doar în variante neoficiale de Android. Una dintre acestea este Trusted Locations, un mod de securitate avansat, care poate ajuta la protejarea datelor personale de pe smartphone sau tabletă, în timp ce nu adaugă piedici în plus pentru utilizatori.

Trusted Locations este o listă personalizată de locuri pe care posesorul unui dispozitiv echipat cu Android 5.0 le vizitează des şi unde se simte în siguranţă astfel încăt să nu îşi protejeze conţinutul de pe el cu o parolă. Practic, de fiecare dată când eşti în apropierea uneia dintre zonele salvate în listă, telefonul renunţă la sistemul de securitate de la ecranul de blocare. Astfel, oricând utilizatorul este acasă sau la birou, de exemplu, poate să îşi deblocheze telefonul sărind peste pasul introducerii parolei atunci când doreşte să îl utilizeze.

În cazul în care doriţi să activaţi această funcţionalitate pe dispozitivul vostru, trebuie să urmăriţi instrucţiunile de mai jos.

În primul rând, trebuie asigurată o conexiune la internet pentru stabilirea zonelor, care se face prin intermediul Google Maps. De asemenea, serviciile pentru geolocalizare trebuie să fie activate. Cea mai simplă metodă pentru activarea acestora este meniul rapid din partea de sus a ecranului, accesibil cu o simplă glisare de sus în jos. De aici pot fi activate cu o simplă atingere conexiuni la WiFi sau reţele 3G/4G, cât şi localizarea prin intermediul GPS.

Odată activate, trebuie setată securitatea telefonului. Acest lucru se face din meniul Settings, de la categoria „Security”. Pentru a avea acces la opţiunea Smart Lock, va fi necesară activarea unei parole la deblocarea ecranului. Există posiblitatea de a debloca folosind gesturi, folosind un cod numeric PIN, sau a unei parole din cifre şi litere. Pentru exemplul de faţă, am ales un cod PIN.

După setarea unei parole, accesul la meniul Smart Lock este activat. De aici poate fi accesat meniul Trusted Places, care poate folosi contul Google pentru a extrage locuri preferate de pe serviciile Maps şi Now. Astfel, adresele salvate pentru „acasă” şi „serviciu” apar automat în listă şi pot fi activate sau dezactivate pentru folosirea funcţiei Smart Lock. În cazul în care doriţi adăugarea mai multor adrese, există opţiunea de a adăuga manual fie folosind coordonatele GPS din momentul respectiv, fie adăugând manual o adresă.

Din momentul activării zonelor preferate, telefonul va putea fi deblocat fără parolă, într-o rază de 100 de metri din jurul locului stabilit. De asemenea, utilizatorul poate oricând să activeze blocarea manuală apăsând pe butonul în formă de lacăt de la ecranul de blocare. Pentru a putea folosi această funcţionalitate, serviciul de geolocaţie va trebui să rămână tot timpul activ pe smartphone, lucru care ar putea duce la consum extra de energie.

Pentru dezactivarea funcţiilor Smart Lock şi implicit a listei Trusted Locations, nu trebuie decât să dezactivaţi parola la deblocare. Acest lucru se face alegând opţiunea Swipe de la categoria Screen lock.

În teorie, această funcţie ar trebui să ajute la securizarea dispozitivelor cu Android pentru cei care în mod normal nu ar fi optat pentru o parolă la deblocare. Având în vedere că un cod este necesar doar atunci când nu te afli într-o zonă cunoscută, este posibil ca trusted locations să limiteze frustrările care vin de obicei la pachet cu adăugarea unui pas în plus la deblocare, întrucât de obicei smartphone-ul şi tableta sunt utilizate mai des la birou sau acasă. Desigur, aceasta nu este o soluţie perfectă pentru toţi utilizatorii de Android, însă cei care se fereau până acum de metodele de securitate mai vechi, pot încerca o nouă opţiune, ceva mai simplă. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult