Cum îţi păstrezi smartphone-ul cu Android curat şi sigur. Sfaturi care te vor ajuta să nu pierzi bani, timp şi date importante

29.01.2018
Cum îţi păstrezi smartphone-ul cu Android curat şi sigur. Sfaturi care te vor ajuta să nu pierzi bani, timp şi date importante

Deşi este un sistem de operare mult mai deschis şi mai flexibil decât iOS, Android se confruntă cu o mare problemă. Este vorba despre malware. Există multe aplicaţii periculoase chiar în magazinul oficial Google Play. Totuşi, utilizatorii care respectă câteva reguli relativ simple, pot să stea departe de viruşi şi aplicaţii periculoase. Vă oferim mai multe sfaturi care vă vor păstra smartphone-ul cu Android „neprihănit”.

 

Când intraţi pe site-uri dubioase nu vă lăsaţi păcăliţi de mesajele afişate

 

Multe dintre site-urile pentru adulţi, dar şi altele, afişează diverse mesaje atunci când utilizatorii intră pe ele. De obicei acestea îi avertizează pe utilizatori că au smartphone-ul compromis sau infectat cu viruşi şi îi invită să instaleze diverse aplicaţii pentru a scăpa de aceste ameninţări. Cei care pică în plasă ajung să instaleze pe terminale aplicaţii de curăţare şi de „mărire a performanţelor” care nu sunt necesare (toate versiunile respectabile de Android includ astfel de unelte). Aceste aplicaţii dubioase colectează date sensibile şi afişează reclame, fiind şi un posibil „Cal Troian” care le oferă hackerilor acces la smartphone-uri pe viitor. De exemplu, staţi departe de Clean Master şi aplicaţii dezvoltate de compania chineză Cheetah Mobile. De fapt, cel mai bine este să evitaţi orice aplicaţie care are cuvântul „Clean” în nume.

 

 

Încercaţi să instalaţi versiunile oficiale ale aplicaţiilor

 

De exemplu, pentru Facebook sau YouTube folosiţi aplicaţiile oficiale ale companiilor, nu unele terţe. Dacă acestea sunt prea mari sau consumă prea multe resurse, atunci ar fi bine să ştiţi că multe dintre titlurile populare de la Facebook sau Google sunt disponibile şi în versiuni „Lite”. Găsiţi mai jos o listă.

Atenţie la magazinele terţe de aplicaţii

 

Pe lângă Google Play sunt multe alte magazine de aplicaţii pentru Android mai mici. De majoritatea ar fi bine să vă feriţi. Singurele pe care vi le recomandăm sunt Amazon Appstore, F-Droid (de departe cel mai sigur, dar are puţine titluri) şi cele ale marilor producători de smartphone-uri. Samsung, de exemplu, oferă Galaxy Apps.

Mare atenţie la site-urile care oferă APK-uri

 

APK-urile sunt kit-uri de aplicaţii care pot fi instalate evitând un magazin virtual. Acestea îţi permit să foloseşti o aplicaţie care nu este disponibilă oficial în ţara ta sau versiuni mai vechi. În cazul în care apelaţi la astfel de aplicaţii, trebuie să fiţi foarte atenţi de unde le descărcaţi şi cine le-a dezvoltat. APK Mirror este o sursă destul de sigură, dar chiar şi în acest caz trebuie să vă păstraţi vigilenţa. Sunt de încredere, de obicei, şi kit-urile oferite de producătorii de smartphone-uri pe site-urile lor.

 

Rămâneţi vigilenţi chiar şi în Google Play

 

Sistemul de scanare a aplicaţiilor disponibil în Google Play este destul de slab deocamdată, iar magazinul virtual este şi el plin de titluri periculoase. Recent a fost descoperită o aplicaţie WhatsApp falsă şi periculoasă care a fost descărcată de milioane de ori. Înainte de a instala o aplicaţie verificaţi: cine este dezvoltatorul, descrierea, ce permisiuni cere şi ce scriu utilizatorii despre ea.

 

 

Evitaţi aplicaţiile care încurajează pirateria

 

Există o mulţime de aplicaţii care oferă acces la conţinut ilegal. Acestea au de obicei o calitate proastă, securitate scăzută şi te pot băga în bucluc cu autorităţile.

 

Nu amânaţi actualizările software

 

Din lipsă de spaţiu pe telefon, comoditate sau nepăsare, mulţi utilizatori nu instalează cele mai noi actualizări software disponibile pentru telefoane lor. Este foarte important ca sistemul de operare să fie actualizat la zi. Prin aceste pachete, Google şi partenerii săi (sau doar producătorii, în cazul în care folosesc Android AOSP) rezolvă multe bug-uri şi probleme de securitate. Ce-i drept, uneori aceste actualizări vin cu propriile probleme şi dau erori neaşteptate, dar aceste probleme sunt de obicei remediate repede.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult