Cum poţi controla permisiunile aplicaţiilor in Android 4.3

Cum poţi controla permisiunile aplicaţiilor in Android 4.3

Utilizatorii de tablete şi telefoane cu Android care au trecut la versiunea 4.3 a sistemului de operare au de acum posibilitatea să verifice şi controleze permisiunile acordate aplicaţiilor instalate.

Disponibil începând cu versiunea Android 4.3 sub forma unei funcţii ascunse cunoscută sub denumirea App Ops, meniul permite utilizatorilor să verifice lista permisiunilor acordate fiecărei aplicaţii Android instalate. Spre exemplu, de aici putem afla care din aplicaţiile Android pot accesa datele din agenda de contacte şi evenimentele din calendar, sau prezintă risc de încălcare a intimităţii prin accesarea funcţiilor care permit stabilirea locaţiei utilizatorului.

Cum poţi inspecta permisiunile aplicaţiilor sub sistemul Android 4.3

Chiar dacă majoritatea permisiunilor cerute de aplicaţii sunt necesare pentru buna lor funcţionare (ex. este normal ca aplicaţia Gmail să poată accesa agenda de contacte), meniul App Ops poate fi de mare folos pentru inspectarea aplicaţiilor mai puţin cunoscute, descărcate din magazinul Google Play sau alte magazine de aplicaţii neoficiale. În acest caz, descoperirea unei liste prea mari cu permisiuni ce nu par să aibă legătură cu buna funcţionare a aplicaţiei poate constitui un semnal de alarmă, îndemnând la limitarea unora dintre ele sau dezinstalarea aplicaţiei.

Pentru acces direct la lista cu permisiunile pentru aplicaţii, utilizatorii Android 4.3 pot apela la o aplicaţie numită Permission Manager, disponibilă gratuit în magazinul Google Play. Însă trebuie ştiut că modificarea arbitrară a permisiunilor acordate pentru aplicaţiile instalate pe dispozitiv fără a ţine cont de particularităţile fiecăreia, poate avea efecte adverse, de natură să limiteze funcţionalitatea acestora.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult