Cum să ascunzi o arhivă într-o imagine

04.09.2007
Cum să ascunzi o arhivă într-o imagine

Uneori lucrurile care par complicate sunt de fapt… simple. Ceea ce uneori ai impresia că este de domeniul programatorilor sau al marilor minţi luminate stă de fapt la îndemâna oricui. Tot ce-ţi trebuie este informaţia necesară pe care go4it ţi-o oferă. Software-ul nu este un domeniu atât de complicat precum cred unii, îţi voi dovedi explicându-ţi cum poţi ascunde o arhivă într-o imagine. De ce ai face acest lucru? Ca să ascunzi anumite informaţii de ochii curioşilor, sau pur şi simplu să-ţi impresionezi prietenii.

Crearea arhivei

Primul pas este crearea unei arhive care să conţină fişierele pe care vrei să le ţii ascunse. Presupunem că este vorba de un document, să zicem secret.doc şi că foloseşti Windows XP. În acest caz tot ce ai de făcut este să dai click dreapta pe document şi să alegi din meniul contextual Sent To – Compressed (zipped) Folder. Astfel, fişierul secret.doc a fost adăugat arhivei secret.zip.

Ingrediente

Pentru a ascunde o arhivă în cadrul unei imagini ai nevoie, în primul rând, de cele două fişiere şi anume, arhiva pe care vrei să o fereşti de ochii curioşilor şi imaginea care va juca rolul paravanului. Pentru exemplul meu, voi alege ca nume ale celor două fişiere "big.jpg" ca imagine şi "secret.zip" în rolul arhivei pe care vreau să o ascund. Operaţiunea propriu-zisă se rezumă la o simplă comandă în Command Prompt. Pentru a deschide Command Prompt trebuie să te duci la Start, să deschizi meniul Run (sau, mai rapid, să apeşi simultan tasta Windows şi R), să scrii cmd şi să dai Enter. Vei avea în faţă o fereastră de Command Prompt. Următorii paşi descrişi, îi vei face exclusiv în Command Prompt.

Comanda magică

Pentru a realiza această operaţiune trebuie să ajungi în directorul în care ai cele două fişiere. Eu le-am copiat pe amândouă în radăcina partiţiei cu litera D, aşa că a fost suficient să scriu D: şi să dau enter în Command Prompt pentru a ajunge în rădăcina partiţiei. Odată ajuns în locul în care ai cele două fişiere, eşti pregătit să scrii următoarea comandă: "copy /b big.jpg + secret.zip ceva.jpg" (fără ghilimele, evident). Copy /b este argumentul copierii în mod binar, big.jpg este imaginea, secret.zip este arhiva ce va deveni invizibilă, iar ceva.jpg este imaginea rezultată, în cadrul căreia este ascunsă arhiva.

Command Prompt

Rezultatul

Pentru a vă confirma succesul operaţiunii, în Command Prompt veţi primi mesajul 1 file(s) copied. Odată ce aţi primit acest mesaj poţi închide fereastra de Command Prompt tastând exit şi dând Enter. Atenţie: este esenţial ca în comanda dată în Command Prompt imaginea să fie primul fieşier menţionat, iar arhiva al doilea (după plus), exact ca în exemplu. Altfel, va rezulta o imagine care nu va putea fi citită din cauza header-ului de arhivă pe care îl primeşte în cazul în care arhiva va fi primul fişier din cadrul comenzii. Dacă ai respectat întocmai comanda dată ca exemplu, alături de cele două fişiere cu care ai început, vei mai avea fişierul "ceva.jpg", rezultatul operaţiunii. Acum, dacă dai dublu click, ceva.jpg este o imagine ca oricare alta. Însă dacă schimbi extensia din .jpg în .zip, vei putea accesa arhiva acunsă, cu totate fişierele din ea.

Windows Explorer

Variaţii

Acest exemplu este doar baza de la care poţi pleca cu scopul de a ascunde o arhivă într-o imagine. Pornind de la acesta, poţi experimenta alte tipuri de arhive şi/sau de imagini, făcând astfel aproape imposibilă descoperirea arhivei ascunse.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News