Cum să reduci drastic memoria consumată de Firefox în XP

Cum să reduci drastic memoria consumată de Firefox în XP

Dincolo de toate funcţiile, addon-urile şi părţile bune, Firefox are destule probleme pe care programatorii de la Mozilla încearcă din răsputeri să le rezolve. Una dintre acestea este consumul de memorie. Din păcate, până în prezent nu s-a găsit niciun remediu oficial şi general valabil. Există însă o serie de trucuri prin care consumul de memorie poate fi optimizat.

Trucul următor duce la o scădere drastică a cantităţii de memorie consumate de Firefox. Din păcate pentru cei care au trecut la Windows Vista, efectele acestuia se văd doar pe Windows XP. Pe scurt, acest truc va duce la scăderea memoriei RAM consumate prin simpla minimizare a ferestrei.

Acest truc constă în 4 paşi simpli:

  • scrii about:config în adress bar şi dai Enter
  • dai click dreapta oriunde în pagină şi selectezi New – Boolean

firefox

  • scrii config.trim_on_minimize în casuţă şi dai Enter

firefox

  • selectezi True şi dai Enter

firefox

Dacă ai urmat întocmai cei 4 paşi, în fereastra de comandă ar trebui să ai o nouă înregistrare, numită config.trim_on_minimize, de tip boolean, cu valoarea true.

firefox

Efectul acestui truc îl vei putea vedea după restartarea browserului. Chiar dacă Firefox ajunge să consume câteva sute bune de mega (sau chiar mai mult) de memorie RAM la un moment dat, când îl vei minimiza aceasta va scădea brusc la doar câteva zeci, în unele cazuri chiar ajunge sub 10 MB. Depinde de numărul detab-uri deschise şi de tipul elementelor incluse în site-urile deschise. Şi mai îmbucurător este faptul că după ce îl vei maximiza la loc, cantitatea de memorie ocupată nu va creşte imediat la loc. Va creşte puţin dar nu va ajunge în niciun caz la cantitatea de dinainte de minimizare.

firefox firefox

Acest truc reprezintă o modalitate rapidă şi eficientă de a optimiza consumul de memorie al lui Firefox, fără a restarta programul. În plus, acelaşi truc este valabil şi pentru alte programe Mozilla precum Thunderbird sau SeaMonkey.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News