Cum să ţii sub control consumul de memorie în Firefox

24.07.2008
Cum să ţii sub control consumul de memorie în Firefox

Problemele cu memoria RAM pe care le are Firefox nu mai sunt de mult o noutate, nici măcar pentru cei care se pricep mai puţin la calculatoare. Este adevărat că, cel puţin la mine, Firefox 3 a făcut o treabă destul de bună în această privinţă. Consumul de memorie a fost destul de bine optimizat în cea mai nouă versiune, comparativ cu Firefox 2. Cu toate acestea, problema nu este complet rezolvată.

Dacă RAM-ul este o resursă preţioasă pentru calculatorul tău, iar Firefox continuă să consume exagerat de multă memorie, poţi încerca o extensie numită sugestiv RAMBack. Aceasta poate fi instalată de aici.

RAMBack nu are nicio legătură cu nesuferitele memory leak-uri care ajung să-ţi ocupe cantităţi uneori imense de memorie. Acesta se ocupă de optimizarea RAM-ului ocupat de Firefox în mod normal.

Ideea este simplă. Când navighezi câteva ore pe zi, tot deschizi şi închizi tab-uri. Firefox are obiceiul de a nu elibera complet memoria alocată unui site, în momentul în care închizi tab-ul. Este suficient să ţii Task Manager-ul din Windows deschis pentru a observa acest lucru. Aşa se face că, după un timp mai lung de navigare pe net, consumul de RAM al lui Firefox să crească în mod constant.

Task Manager

RAMBack face un lucru inteligent: eliberează memoria RAM alocată de Firefox site-urilor închise. Eliberând doar acest tip de memorie, nu este afectată stabilitatea programului. Din această cauză nu trebuie să te aştepţi la minuni din partea lui, nu îţi va elibera sute de mega de memorie RAM. Va elibera doar cantitatea de memorie de care Firefox chiar nu are nevoie la momentul respectiv şi o ocupă deliberat.

La mine, cantitatea de memorie eliberată de RAMBack a variat între 6-7 MB şi peste 30. Cu cât navighezi mai mai mult, cu atât memoria eliberată este mai mare, pentru că şi cantitatea ocupată de Firefox este mai mare.

RAMBack nu funcţionează automat, ci doar la comanda utilizatorului. Când vrei să eliberezi RAM, alegi opţiunea Clear Caches din meniul Tools.

RAMBack

Nu este o extensie care să facă minuni, aşa că nu te aştepta ca după ce o instalezi să reduci dramatic consumul de RAM al lui Firefox. Dacă ar elibera memoria RAM de care Firefox chiar are nevoie, atunci funcţionarea browser-ului ar avea de suferit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News