DaVinci Resolve 18 integrează funcții de colaborare în cloud și funcții de editare cu AI

19.04.2022
DaVinci Resolve 18 integrează funcții de colaborare în cloud și funcții de editare cu AI

Blackmagic Design a anunțat oficial DaVinci Resolve 18, cea mai nouă versiune al celebrului software de editare video și colorizare. Cele mai noi adiții ale acestuia sunt însă în capabilitățile de colaborare a mai multor utilizatori în cloud, într-o manieră similară cu ceea ce vedem în Google Docs, unde mai mulți utilizatori pot edita același proiect simultan. Aceste funcții vor ajuta cu siguranță eficientizarea fluxului de muncă de la distanță, mai ales în contextul în care multe companii de toate felurile au implementat în ultimii ani muncă de acasă.

DaVinci Resolve integrează o serie de funcții avansate pentru colaborarea între echipe

DaVinci Resolve 18 introduce astfel Blackmagic Cloud, infrastructura prin care colaborarea între echipe este posibilă în cadrul aplicației. Există posibilitatea de a edita sunetul și imaginea, modifica culorile și adăuga efecte speciale în timp real pe un singur proiect, folosind mai multe computere, iar totul este posibil prin implementarea noii Blackmagic Proxy Generator App. Aceasta realizează automat versiuni mai mici ale fișierelor editate, mai ușor de transferat de pe un computer pe altul. Avantajul este că aceste transferuri se fac automat, iar legăturile se fac automat cu materialul original, pentru a avea calitatea maximă atunci când scoți materialul final.

Chiar dacă noile funcții de colaborare sunt cele mai importante în versiunea DaVinci Resolve 18, există și câteva noi funcții care vor ajuta editorii video. Acestea folosesc DaVinci Neural Engine, un algoritm AI, care permite decupajul în timp real al animalelor, vehiculelor, oamenilor și felurilor de mâncare pentru izolarea pentru aplicarea de colorizare izolată doar pe acestea, sau pentru adăugarea de efecte. De asemenea, există opțiunea de a separa obiectele și persoanele din prim-plan de fundal, pentru a putea aplica culori diferite pentru fiecare în parte. Alte funcții ai impresionante sunt cele care pot urmări alte elemente, precum imprimeul de pe un tricou, care poate fi izolat și înlocuit cu altceva sau șters complet.

La fel ca și până acum, DaVinci Resolve 18 este un software aproape complet gratuit. Anumite funcții rămân exclusive versiunii „Studio”, care costă 315 euro. Funcțiile DaVinci Neural Engine, anumite efecte avansate, capabilitățile de a reduce zgomotul de imagine și editarea de clipuri video 10-bit, 120 FPS sau la rezoluții mai mari de 4K sunt limitate la versiunea plătită. Totuși, în versiunea „free” poți randa clipuri video pe culori 8-bit în 4K până la 60 de cadre pe secundă.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult