DaVinci Resolve, aplicația de editare video și colorizare profesională, vine și pe iPad

22.10.2022
DaVinci Resolve, aplicația de editare video și colorizare profesională, vine și pe iPad

Odată cu anunțul noilor tablete iPad Pro cu procesor M2, Apple a dezvăluit și faptul că DaVinci Resolve, una dintre cele mai avansate aplicații de editare video profesională, va fi lansată și pe iPadOS. Abia acum însă, la câteva zile de la anunți, Blackmagic Design, compania care deține DaVinci, a început să vorbească public despre această versiune, dezvăluind câteva detalii importante despre aceasta și despre ce va integra în varianta mobilă.

DaVinci Resolve pe iPad va oferi o experiență limitată față de cea desktop

Noul DaVinci Resolve pentru iPad va fi o versiune dedicată pentru tablete, cu o interfață adaptată pentru ecrane tactile și pentru utilizarea cu un Apple Pencil. În timp ce varianta desktop este mai degrabă realizată pentru a fi utilizată cu o tastatură, mouse și diverse accesorii de control profesionale, noua aplicație de mobil va permite accesul la câteva dintre capabilitățile variantei „full” cu o serie de modificări specifice platformei.

Astfel, în locul multiplelor pagini de pe desktop precum Media, Cut, Fusion, Color, Fairlight, sau Deliver, aplicația de mobil va integra, pentru început, doar două pagini: Cut și Color. Astfel, poți edita rapid clipuri video și le poți apoi colora materialele, având acces la toate funcțiile avansate. Editarea audio și efectele speciale rămân însă pe desktop, momentan, deși acestea ar putea fi adăugate în viitor. De altfel, proiectele de colaborare online pentru DaVinci 18 de desktop, pot fi deschise de pe iPad fără probleme.

davinci resolve ipad color

Blackmagic Design spune că interfața este optimizată pentru iPad-ul Pro de 12,9”, și că permite editare HDR de pe iPad-uri Pro cu M1 de 12,9”, dar nu este clar dacă aplicația va rula și pe alte modele de iPad, precum cele de 11” sau cele fără procesoare din gama M. Ce știm însă cu siguranță este că iPadOS 16 este necesar pentru instalare, iar fișierele editate compatibile trebuie să fie în format H264, H265 sau ProRes, deci formatele pe care le filmează iPhone-urile, sau Blackmagic RAW, formatul proprietar al camerelor companiei. Se pare însă că cei care vor alege un iPad Pro cu M2 vor primi îmbunătățiri de performanță de patru ori mai mari în render de materiale 4K în format ProRes (probabil față de M1).

Va exista și o versiune „free”

Aplicația poate recunoaște Apple Pencil, Magic Trackpad, Magic Keyboard și Smart Keyboard Folio pentru scurtături și permite monitorizare externă pe Apple Studio Display, Pro Display XDR și prin AirPlay.

davinci resolve ipad cut

DaVinci Resolve pentru iPad va fi o aplicație gratuită în App Store, oferind acces la funcționalități de bază. Aceasta va putea fi „upgradată” la versiunea Studio, contra-cost. Licența pentru desktop nu poate fi transferată și pe iPad, deci această versiune va trebui cumpărată separat și de către cei care dețin deja DaVinci Resolve Studio pe desktop.

sursa: Blackmagic Design

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult