De ce nu rulează Windows Phone 8 pe telefoanele actuale

26.06.2012
De ce nu rulează Windows Phone 8 pe telefoanele actuale

Microsoft a dezamăgit foarte mulţi posesorii de terminale cu sistem Windows Phone, anunţând că următorul OS pentru telefoane inteligente – Windows Phone 8 – nu va putea fi instalat pe niciunul dintre modelele de telefoane din generaţia actuală. Drept consecinţă pentru veştile date de Microsoft, cotaţia acţiunilor Nokia s-a prăbuşit în doar câteva zile la cel mai jos nivel din ultimii 16 ani, respectiv 1.79 euro per acţiune.

De ce nu funcţionează Windows Phone 8 cu telefoanele actuale

Aparent indiferenţi faţă de prejudiciul cauzat principalului său partener hardware, oficialii Microsoft explică cum Windows Phone 8 nu poate funcţiona cu telefoane din generaţia actuală din pricina unor modificări fundamentale aduse la nivelul arhitecturii sistemului de operare.

Deşi arată oarecum asemănător la suprafaţă, Windows Phone 8 este realizat pe fundaţiile sistemului Windows 8 RT (tablete cu procesoare ARM), care la rândul său a fost creat folosind un kernel Windows NT, de tipul celui întâlnit la sisteme de operare Windows pentru PC.

Decizia Microsoft de a nu oferi Windows Phone 8 pentru generaţia actuală de telefoane a dus la prăbuşirea acţiunilor Nokia

În schimb, Windows Phone 7 este creat pe fundaţiile Windows CE (o versiune redusă de Windows 95), la fel ca şi bătrânul Windows Mobile.

Spre deosebire de WP 7, nucleul folosit pentru WP 8 suportă procesoare multi-core şi nuclee grafice mai avansate, ecrane de rezoluţie mare, suport pentru card-uri micro SD şi conectivitate NFC – toate fiind dotări care necesită hardware nou. Potrivit Microsoft, deşi adaptarea sistemului Windows Phone 8 pentru hardware-ul actual este teoretic posibilă, investiţia ar fi mult prea costisitoare iar avantajele prea mici pentru a justifica efortul depus.

În schimb, Microsoft a decis să dezvolte în paralel versiunea Windows Phone 7.8 – o ediţie WP7 cu interfaţă de WP8. Cei care instalează pachetul de actualizare se vor bucura de noul Start Screen în stil Windows Phone 8 şi pot utiliza în continuare aplicaţiile create pentru Windows Phone 7.

Din păcate niciuna din aplicaţiile nou create pentru platforma Windows Phone 8 nu va funcţiona cu telefoane compatibile WP7. Asta înseamnă că utilizatorii fie se vor mulţumii cu colecţia actuală de aplicaţii, sau vor scoate alţi bani din buzunar pentru un smartphone cu Windows Phone 8. Aceiaşi regulă este valabilă şi pentru jocurile create pentru terminale cu WP8, a căror grafică este prea avansată pentru a fi redată cu procesorul grafic instalat pe un telefon din generaţia anterioară.

Cum era de aşteptat, fragmentarea ecosistemului Windows Phone aruncă în aer întreaga ofertă de telefoane cu sistem Windows Phone 7.x, indiferent că vorbim de modele Nokia sau de la alţi producători. Până la actualizarea ofertei de telefoane cu modele compatibile Windows Phone 8, oferta actuală de produse devine rapid indezirabilă pentru orice utilizator informat, dornic să aibă acces nerestricţionat la aplicaţii şi în era Windows Phone 8.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video